Medici .
Темата днес засяга не само строителството и банките, но и хорската наивност – че в България могат да живеят добре и нормално, тоест едно младо семейство да си купи жилище, да изплати навреме кредита си за него, а междувременно, самото жилище да е построено изцяло законно, а не преди последната вноска, от общината да съобщят на семейството, че трябва да се изнесе, защото живее върху незаконна постройка. Питаме се: Ще има ли нов строителен бум, след като всички банки започнаха масово да раздават жилищни кредити?
# Криза # Мисли # Финанси
2 Коментара, виж всички ››
Marto
,
Значи, никой не кара на сила да се визма кредит. Всеки сам си предценява риска. Този ръск включва и лъжите от мизерните банки. Въпреки, че самите банки не лъжат кой знае колко - кредитите във франкове си бяха изгодни в България по онова време. Проблем си е на самите кредитополучатели, че не се информират как върви световната икономика. Ако го бяха направили, нямаше да теглят във франкове.
Мая12
,
Абе леко си послъгват банките, и то не само в България. Най-голямата френска банка, е правила същите мизерии с франковете, както нашите.
Интересното е, че има много съдебни процеси от кредитополучатели, който пледират, че никога не са получавали франкове, а директно евро.
Medici .
Почети всички водещи фигури в България започват да говорят за оздравяване на КТБ с пари от данъкоплатеца. Дори управителя на БНБ, Иван Искров, назовава сумата - 6.5 млрд. лева. Не е много ясно за какво е необходима тази сума.
# Капитализъм # Цветан Василев # Корпоративна Търговска Банка # Криза
Кризата с КТБ продължава, оказва се, че ние (данъкоплатците) ще плащаме

България | Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари (допълнена) - Капитал

Оздравяването ще струва на данъкоплатците 6.5 млрд. лв., а фалитът може да мине и без техните пари
Все още няма коментари, бъдете първи ››
Medici .

Според Bloomberg, дълговете на китайските строители скачат то рекордните 128%. Те много скоро ще започнат да имат големи финансови проблеми, ако продажбите не се увеличат.

# Криза # Капитализъм # Китай
Китайската Строителна Индустрия задлъжнява

China’s Property Slump Leads to Record Loans to Builders - Bloomberg

Cash-strapped Chinese developers are borrowing a record amount in the offshore loan market this year, adding to the highest debt loads since 2005.
Все още няма коментари, бъдете първи ››
Medici .
Китай, подобно на Америка, в продължение на години, надува балона със недвижимите имоти, като се достигна до създаването на огромни "Призрачни Градове". Много специалисти твърдят, че се харчат по 2 трилиона долара годишно за построяването на градовете и това е начин да се поддържа растяща икономика, като презумцията е "ако се построи, те ще дойдат да живеят". Но никой не идва.
# Бизнес # Криза # Китай # Капитализъм # Финанси
2 Коментара, виж всички ››
Tito
,
Задължително нещо ще трябва да променят, макар че там корупцията е прекалено голяма. Просто не ми е ясно до кога могат да си държат главата в земята и да се правят, че няма проблем. Явно това си е аранжирана ситуация, както беше Американската криза.
Мето
,
Китай е толкова отачаяна за да опази разтежа на БВП, че допуска абсолютно същата грешка както Америка. Не възможно е да се строят тези градове, без помоща на държавата и раздаваните от нея кредити.
Gandalf the White

Русия вече напада финансово Украйна, след като съобщи, че дължимата сума вече е над 11.4 милиарда долара. Причината за колосалната сума, натрупана за много кратко време, е че използваната газ от Украйна, вече не е евтина, а на пазарна цена.

По този начин Русия, играе ролята на Междунардония Валутен Фонд. Тази игра е типична за него и сме я виждали многократно (Иран, Ирак, Аржентина, дори и България).

Ако всичко върви както трябва, обещания от Европейският Съюз и Америка заем, ще трябва да отидиде директно в Русия. Тук вече стана интересно.

# Русия # Криза # Европейски Съюз # Капитализъм # Гео Политика
3 Коментара, виж всички ››
Гоо
,
Руснаците са вдигнали с 81% цената на газта. Направо ги тръшкат. Украйна нека да си реве, че това е икономическа война, ама няма къде да ходи.
Сиренето
,
Все си мисля, че накрая Америка и Европа ще клекнат и ще оставят Украйна на мира. Така или иначе, Украйна вече се прецака, поне те да не се прецакат, щото до колкото разбирам Русия може да прецаква.
Gandalf the White

Имотната криза в Китай наближава. Очаквано, както се случи в Америка, най-много ще пострада средната класа, при която 70% от притежаваните средства са под формата на имот. Евентуален спад на цените на имотите ще се отрази пагубно върху нея.

Състоянието с много богатите е различно. По модела на Американските богаташи, китайските обикновенно притежава имущество в чужбина.

# Капитализъм # Бизнес # Криза
Как наближаващата имотна криза в Китай, ще доведе до криза при средната класа

Here’s why a China housing crash would crush the middle class—and why that matters

Many China-watchers are worried that China is beginning to tip over the edge of a big drop in housing values—and that falling prices could give way to a crash. As we discussed yesterday, it's hard to tell what the supply and demand for housing actually is. Plus, smaller cities differ dramatically from larger ones, as the chart...
2 Коментара, виж всички ››
mart
,
Какво им дреме на Китай, така или иначе те прозивеждат всичко. Ако стане някакъв проблем с тяхната икономика, няма с какво да се обличаме, с какво да ходим на работа, с какво да работим. Само ще имаме храна, но няма да има как да я съхраняваме и как да я докарват до нас. Демек на Китай изобщо не му дреме, на нас трябва да ни дреме.
Siren
,
Като гледам за призрачните градове в Китай се говори от няколко години, но до сега правителството успява някак си да го прикрие. Много ме е страх какво ще стане когато това нещо гръмне. Кризата в америка ще е сладка работа.
Medici .

Според Jim Chanos акциите на аукционната къща Сотбис са един от най-добрите индикатори за съществуващ балон на пазара и предстояща криза.

Цената на акциите винаги са се удвоявали преди всеки голям финансов балон от 1987 до сега, а както може да се види, те са "двойно увеличени" в последните няколко години.

Разбира се този Jim Chanos управлява хедж фонд Kynikos, който залага на къси продажби и в момента фонда е заложил на спад в цената на Сотбис. Затова говори по телевизията.

# Компании # Финанси # Инвестиции # Капитализъм # Криза
Акциите на Сотбис може да са един от най-добрите индикатори за балон на фондовите борси

Sotheby's? The best indicator you've never heard of

Short-seller Jim Chanos tells CNBC that investors should watch Sotheby's stock price for proof of a speculative bubble.
2 Коментара, виж всички ››
Woo
,
Голяма хиена е, губи пари и се опитва да манипулира пазара от телевизията. Но като се замисля това му е работата. Иначе много интересна закономерност е забелязал.
Konsia
,
Е като гледам, цената на Сотбис постоянно се вдига, а той ако е сложил парите на фонда, в момента търпи големи загуби. Хиена...