Trinity .

Да почиваш в България или в чужбина?

Да почиваш в България или в чужбина?
В разгара на лятото, българинът, сред всичките проблеми, които си има на главата: сметките за ток, къде да прати детето си да учи сега, като всичко изхарчихме за абитуриентския бал, колата, другата кола (еми да, и ние сме европейци, и ние искаме да имаме, защо да не караме две коли), Брексит, как да кажем на жената, че Евро 2016 е веднъж на 4 години, а нейният сериал ще го има всяка година, ама с ново име или сезон и т.н. излиза още един наболял проблем: къде да почиваме или по-конкретно тук става въпрос за една дилема. В България ли да почивам, или в чужбина?
# Мисли # Интересно

В разгара на лятото, българинът, сред всичките проблеми, които си има на главата: сметките за ток, къде да прати детето си да учи сега, като всичко изхарчихме за абитуриентския бал, колата, другата кола (еми да, и ние сме европейци, и ние искаме да имаме, защо да не караме две коли), Брексит, как да кажем на жената, че Евро 2016 е веднъж на 4 години, а нейният сериал ще го има всяка година, ама с ново име или сезон и т.н. излиза още един наболял проблем: къде да почиваме или по-конкретно тук става въпрос за една дилема. В България ли да почивам, или в чужбина? Сред всичките глупости, които си имаме на главата, сега и това трябва да решаваме, а то си е много важно! Защото ако не отидем на онова парти в Слънчев бряг, цялата компания ще ни затрие, но пък само ние останахме без таг в Дубай...И така: започваме малко по малко да преодоляваме дилемата чужбина или България в избора на дестинация за тазгодишната лятна почивка, като ви обещаваме ироничния тон от предните изречения да оставим тук. Нека реалистично и сериозно поразсъждаваме над въпроса кой би бил по-добрият избор за нас.

Понеже сме си традиционалисти, националисти и патриоти, да започнем с почивката у нас, в България. Родното ни Черноморие всяка година се пълни с какви ли не чуждестранни туристи: руснаци, немци, англичани (засега визата за Слънчев бряг не е условие за тях да почиват у нас, а и като стане, те пак ще си намерят начин да ни посещават, вярвайте ни), италианци, евреи и руснаци от Израел и какви ли още не...Всичко това трябва да ни подсказва, че тук явно е хубаво. Хубаво е да, ама като сте чужденци. Защото обслужващият персонал обича да обслужва тях, чужденците, на тях са им по-големи и сметките, и бакшишите, и гърлата. Освен това, и цените за почивки в България са хубави само за чужденците. Като цяло те курортите работят за чужденците. На нас, българите, ни оставят дилемата тук или навънка, почти разрешена...Ама не съвсем.

Голямата истина е, че почивката в България си заслужава, ако знаете как да си я направите или ако си я направите по български, тоест като отидете там, където не бихте отишли, ако сте чужденци. Ако щете вярвайте, по родното Черноморие останаха малки, закътани, девствени и нечували ни руска, ни немска реч местенца и плажове, които все още са девствени даже от пиянските изпълнения на англичаните. А и да не забравяме, че лятото не е само море. Какви китни еко селца има из Стара планина, какви мистични и прелестни прохладни къщи за гости можете да намерите в Родопите, каква страхотна почивка можете да си направите край гръцката или сръбската граница...Ако търсите буквално почивка, а не какафония, в България все още има райски места за вас. Само трябва да ги намерите: с колата, по пътя, на last minute решение да си останете по родните географски ширини, а не на картата. Тези дестинации на картата чужденците вече ги знаят…

За почитателите на таговете от Дубай, само да кажем нещо: и там ще ви излезе солено, не по-малко от Златните или в 4-звезден хотел на Боровец. Така че, ако искате да пълните гушите на ненаядените ни съседи от Гърция или на лъкатушещите напоследък напред-назад турци, може и там да отидете. В интерес на истината, трябва да ви признаем, че в Гърция или в Турция ще ви е в пъти по-хубаво, отколкото в някой известен български курорт. В Гърция природата и плажовете отдавна са по-хубави от нашите. А за обслужването по турските курорти знаем всички: не просто е на ниво, те пишат нивото!

Обаче имаме един въпрос, който едва ли повечето от вас са си задавали, когато са мислили за тазгодишната ваканция: защо този път не зарежа всичко, не бия шута на глупавите плажове с прескъпите чадъри, на безсмислените запои по баровете (няма никакво значение дали са слънчевбрягски, или гръцки), а не се отправя на културен туризъм! Ей така един път, за разнообразие, то вземе, че ни хареса! И вместо на плаж, сутрин да стана рано, за да пропусна голямата обедна опашка пред Лувъра. Следобяд, вместо да се чудя това обедно меню от 6 лв дали има от тазгодишна или миналогодишна риба, да отида на разходка из някой прохладен скандинавски парк или да хапна, но да пробвам екзотична храна, която никога няма да имам възможност отново да опитам: традиционна испанска паеля, а може би, руски борш. И вечер, не да стана след следобедната дрямка за събиране на сили, които ще са ми нужни, за да се натряскам в дискотеката, а да си легна рано: премалял или премаляла от целодневното обикаляне по галерии, от няколкочасовата наслада на срещата с една нова култура, нови хора, нови традиции?

Това, разбира се, е само наша гледна точка. Почивката е затова. Да си починеш. Всеки почива различно. Според бюджета, но и според ценностите си. Защото за някои е ценно да се отбележат от скъп или популярен курорт, но за други е в пъти по-ценно да научат някой урок от местните на непозната страна, да се докоснат до изкуство на 200 години, да излезнат капаците, с които като коне ежедневно ритат в земята и пъхтят безсмислено, водейки живот в стил „от тук и обратно, от вкъщи на работа...“.

Сигурни сме, че вече имате поне малка представа къде да почивате! Каквото и да изберете, не ни се сърдете много. Дори вече да сте си запазили стая в Слънчев бряг или да сте си букнали полет до Дубай преди 4 месеца. Желаем на всички приятна почивка!

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
2 Коментара
Marjan
,
заеми от 6000 лева до 50,000,000 лева с 3% годишен лихвен процент
бързо одобрение без обезпечение.
заеми за бизнес или лична употреба.
имейл: 2324company@gmail.com
Viber: +16316333962
whatsapp: +16316333962
Marjan
,
частен кредитор. надеждни заеми
Бяхте ли отказвани от банките за заем?
не търсете повече. можете да получите финансова помощ от нас.
получавате сума от 20,000 лв. до 5,000,000 лв без обезпечение.
бързо одобрение
процент е 3% годишно
имейл: 2324company@gmail.com
Viber: +16316333962