Gandalf the White

Напреднала медицина, все повече болести и все по-висока степен на заболеваемост

Напреднала медицина, все повече болести и все по-висока степен на заболеваемост
Наред със всички останали нередности, които ежедневно се случват в милата ни родна здравна система, не можем да не отбележим и този странен парадокс, който, между другото, се разиграва пред очите през последните десетилетия в световен мащаб. А именно: колкото повече напредва медицината, толкова по-висока става степента на заболеваемост. Същевременно: толкова повече нови болести се появяват било то като рецидиви на отдавна познати медицински състояния, или като напълно нови вируси, които някой отнякъде ни праща, за да ни разболява.
# Здраве # Наука # Интересно

Наред със всички останали нередности, които ежедневно се случват в милата ни родна здравна система, не можем да не отбележим и този странен парадокс, който, между другото, се разиграва пред очите през последните десетилетия в световен мащаб. А именно: колкото повече напредва медицината, толкова по-висока става степента на заболеваемост. Същевременно: толкова повече нови болести се появяват било то като рецидиви на отдавна познати медицински състояния, или като напълно нови вируси, които някой отнякъде ни праща, за да ни разболява. И макар последното, по-скоро да звучи като поредния еталон за световната конспирация, има ли начин да си затворим очите, да си запушим ушите и най-вече да притъпим съзнанието си така, че да не си го мислим: някой ни разболява ежедневно, като в същото време, този някой удобно си стои зад сянката на доброжелателя в лицето на поредния научен или медицински гений, който е намерил поредното лекарство за неизлечима болест.

Е, хубаво сте го намерили лекарството на тази болест, ама тя болестта преди съществувала ли е изобщо, та да сте направили кой знае какво благородно деяния? Ако усещате накъде бием, ако правилно следите мисълта ни и новинарския поток от увеличаващите се %-ти на загиналите от рак през изминалите години или на заразените със СПИН през последните десетилетия, то тогава сигурно картинката ви е ясна. Медицината сама по себе си напредва благодарение на напредъка на болестта, като една масова епидемия от стотици видове инфекции, бактерии, вируси, генетични и хронични заболявания. И ако се чудите как става така, че медицината хем напредва, хем хората умират все по-млади и от все по-странни болести, попитайте се дали не е странно, че ние вярваме на голямата лъжа, наречена: съвременна напреднала медицина. Тя напредва, защото някой изкуствено й придава нови диагнози, запълва я с нови мъчения, които най-често, достигат до нас, обикновените хора, и после я ползва, за да ги лекува – за стотици хиляди евра, долари, йени, турски лири. Интересно е как в миналото, да третираш болест, която е била смятана за нелечима или поне за много сериозна, е било двойно по-евтино от сега, когато същата тази болест се смята за лека. Още по-интересно е, че медицината си напредва избирателно. Тя не винаги достига онзи прогресивен мащаб, позволяващ пълно лечение на дадено заболяване, а помага само с всячески и безбожно скъпи процедури, които видиш ли да намалят симптомите, страничните ефекти, мъките преди смъртта.

Никой не обича да говори за смърт. Болестта не е най-приятната тема. Но телевизията, медиите, ПР и маркетинг отделите на големите болести обожават да говорят за напредничавата медицина на 21 век. Тя, медицината, днес, е толкова велика, че може да ни даде възможност да увеличим живота си с 5 години срещу суми, които сами не можем да съберем 50. Но никой не си задава въпроса, който, по принцип, трябва да се задава от един лекар в самото начало на лечението, на каквато и да е болест: не как да излекуваме това, а какво го е причинило? Защото днес, медицината лекува симптоми. Тя е прекалено прогресивна, че за да се връща назад, в зародиша на първоизточника на едно заболяване.

Ако мислите, че нямаме свое собствено мнение за причината за този парадокс, лъжете се. Ясно е не само, че в света в момента съществуват хиляди измислени, изкуствено създадени, изпратени по въздушно-капков или всякакъв друг подобен лесен път болести, но и съществуват 10 пъти повече лекарства за тези състояния. Зад тях стоят милиони хора, заети в сферата на фармацията и те трябва да живеят някак си, да се хранят. Явно, говорим за много гладни хора, понеже лекарствата не само са по-скъпи о твсякога днес, но и защото се увеличават като видове. Не ви ли е странно, че днес едно глупаво заболяване като грип реално погледнато може да се лекува с половината щанд лекарства от аптеката? А не ви ли е странно, че броят на задължителните ваксини изведнъж се увеличава, въпреки че болести като чумата, например, са буквално заличени от Земята? На тяхно място се появяват много по-хитри болести. Някои от тях се лекуват. Те са устроени, създадени така, че за да бъдат лечими, понеже лекарствата, произвеждани със скоростта на светлината всеки ден трябва да се изпродадат!

Най-лошото е, че не само медицината се подобрява, а ние продължаваме да се разболяваме по-често и да умираме по-рано, но и реално погледнато, битът, начинът ни на живот също се подобряват и улесняват, а ние все пак сме болни, мъртви предварително. Тайната очевидно не се крие в напредъка на медицината или някакво невероятно лесно за консумация, непричиняващо никакви странични ефекти, лекарство, за да си здрав. Ако те бяха ефективни, нямаше да сме болни. Тайната сигурно се крие в нещо, което ние хората като човешка раса сме изтрили от съзнанието си все едно е чума. Ежедневно, се сблъскваме с минимум по 5 рискови стресови ситуации на ден, храним се точно по 2-3 пъти на седмица на маса, като нормалните хора, спокойно и без да бързаме. Какви лекарства биха ни помогнали срещу? Колко трябва да напредне медицината, за да ни припомни стари Хипократови принципи за добро и крепко здраве? Всички ние постоянно си пожелаваме да сме живи и здрави и все по-силно осъзнаваме как здравето наистина е най-важното нещо. Но и тук тенденцията е същата като с напредъка на медицината. Продължаваме да ставаме все по-болни...Отвътре. Каквато е и самата медицина. Тя не напредва, за да лекува, тя напредва за да ни разболява и после да се бие в гърдите как 50% от тези разболели се са успели да получат най-добрите грижи, за да агонизират по-малко от предвиденото в самата диагноза. И между временно с това, лекарствата са еднакво популярна стока на пазара като обикновения хляб на масата....Кой е виновен? Ние хората. Ние поискахме да напредваме. Но забравихме, че напредъкът често може да е двустранен. И ако напредва медицината, с нея ще напредва и лошото състояние на човешкото здраве и тяло.

Бъдете здрави!

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара