Medici .

Ще има ли нов строителен бум, след като всички банки започнаха масово да раздават жилищни кредити?

Ще има ли нов строителен бум, след като всички банки започнаха масово да раздават жилищни кредити?
Темата днес засяга не само строителството и банките, но и хорската наивност – че в България могат да живеят добре и нормално, тоест едно младо семейство да си купи жилище, да изплати навреме кредита си за него, а междувременно, самото жилище да е построено изцяло законно, а не преди последната вноска, от общината да съобщят на семейството, че трябва да се изнесе, защото живее върху незаконна постройка. Питаме се: Ще има ли нов строителен бум, след като всички банки започнаха масово да раздават жилищни кредити?
# Криза # Мисли # Финанси

Темата днес засяга не само строителството и банките, но и хорската наивност – че в България могат да живеят добре и нормално, тоест едно младо семейство да си купи жилище, да изплати навреме кредита си за него, а междувременно, самото жилище да е построено изцяло законно, а не преди последната вноска, от общината да съобщят на семейството, че трябва да се изнесе, защото живее върху незаконна постройка. Питаме се: Ще има ли нов строителен бум, след като всички банки започнаха масово да раздават жилищни кредити?

Съвременната банкова тенденция да раздава кредити – най-вече жилищни – на който й падне, защото обикновено така се случва, би могла да придобие космически размери съвсем скоро. За строителния бум се заговори още в края на 2014 година, а малко по-късно, в средата на 2015 година експертите в сферата на строителните дейности заявиха, че инвеститорите в областта се увеличават, а вече подадените заявки за строителство надхвърлиха първоначалните очаквания. Първото доказателство за строителния бум у нас обаче пристигна директно от столицата, която изоставаше години наред от Пловдив, а даже и от големите черноморски градове Варна и Бургас по % ново строителство. В момента София не просто застига София, но и съвсем скоро може да задмине Бургас. Факт е обаче, че останалите градове в страната също покачиха броя на подадените заявки за строителство. По Черноморието все още се мълчи за поредните незаконни строежи, а всъщност, може и така да си остане положението, защото всички сме наясно колко трудно се справя съдебната система с прекратяването на тези строителни дейности. И все пак – строителният бум наистина ли се дължи само на банковата агитация за жилищни кредити с невероятно изгодни условия и главозамайващи ниски лихви? Или можем да търсим и други причини?

Нека се завърнем в една черна година от новото хилядолетие, която година успя да съкруши и така все по-отслабващата ни в икономическо и финансово отношение страна. Става въпрос за 2008 година. Защото тогава освен финансова криза, ние преживяхме и така наречената кредитна криза. А ако трябва да наричаме нещата с истинските им думи, трябва да отбележим още сега: финансовата криза на 2008 година се дължи най-вече на прекалено многото и безразсъдно отпуснатите кредити. Затова и кризата на 2008 година, всъщност, не е толкова финансова, колкото кредитна. Над 85% от младите семейства, които взеха жилищен кредит тогава, не просто не могат да го погасят сега, ами са и пред катастрофален фалит, та макар и за скромните им средства, които като подаяние им остават за преживяване, не могат да бъдат подложени под знаменателя на думата фалит, сам по себе си предполагащ стопяване на някогашен огромен капитал. Строителният бум от 2008 година обаче – въпреки финансовата криза или както там предпочитат да ни я наричат американците и любимците ни от ЕТ – връхлетя както се казва ни в клин, ни в ръкав. Никой не се запита как като сме във финансова криза можем да строим толкова много?

В момента нещата настъпват със същата сила, но в обратна посока. Криза няма или поне за такава не са ни съобщили отгоре. Но пък за сметка на това, % жилищни кредити нараства с 20% само по сравнение с изминалите 2 години. От друга страна, статистиката, която ви дадохме за внезапният интерес на местни и чуждестранни инвеститори към строителните – все още свободни, защото скоро и те ще привършат, като парите на длъжниците по големите жилищни кредити – площадки. Така, в момента много българи могат да си мислят, че ние всъщност, сме в разцвет, че вече страната ни се оправя, а с нея и бизнесът, който усилено може да строи толкова много, та даже и обикновените граждани, на които най-вече им се отваря възможност да закупят собствено жилище. Къде е уловката? Разбира се, че в самите банкови кредити…Ако погледнем назад, всички лоши кредити от онази 2008 година, все още тежат на главите ни – не само на главите на самите длъжници, но и на нас, онези, които не повярвахме на банките колко привлекателни са условията за вземане на жилище чрез банков кредит, защото ние ще трябва да покрием разликата.

Строителният бум не би следвало да бъде оправдаван и на демографско ниво. Защото хайде да не се лъжем – но единствените активно раждащи „българи“ си живеят по „маалите“, палатите те си ги дигат сами, със или без кредит. Останалите българи са толкова бедни, че не могат да си позволят да родят и едно дете. Тогава защо изобщо да купуват жилище? Ето ви отговора и на въпроса защо над 65% от българите на възраст до 35 годишна възраст все още живеят по къщите на своите родители. Ами че те нямат все още свое семейство, остават в старото. Живеят в платено, сигурно жилище, което я бай Тошо е дал, я купено с далавери през мекушавите 90-те години, я някак на сигурно, със спестени пари, ама то едно време пестенето на пари не звучеше толкова космически наивно като сега. Особено ако имате 2 бентлита, къща на морето и две кооперации в Драгалевци, без да изплащате нищо изброено, и сте на разпит в дирекция на икономическа полиция.

Дали трябва да се притесняваме ли? Дали трябва да се поддаваме? Дали е редно да гледаме на строителния бум и задаващата се нова кредитно-финансова криза безучастно? Хайде да си го кажем направо – ако не махнем онези горе, каквото и да правим по тези въпроси, ще бъде безсмислено. Така че стойте си на топло в панелката на вашите или изплащайте кредита си тихо и кротко в жилището ново строителство, което уж е ново, ама не може да удържи на напоследък зачестилите природни катаклизми, и не го мислете. То ние отдавна спряхме да го мислим. Или да мислим изобщо.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
2 Коментара
Marto
,
Значи, никой не кара на сила да се визма кредит. Всеки сам си предценява риска. Този ръск включва и лъжите от мизерните банки. Въпреки, че самите банки не лъжат кой знае колко - кредитите във франкове си бяха изгодни в България по онова време. Проблем си е на самите кредитополучатели, че не се информират как върви световната икономика. Ако го бяха направили, нямаше да теглят във франкове.
Мая12
,
Абе леко си послъгват банките, и то не само в България. Най-голямата френска банка, е правила същите мизерии с франковете, както нашите.
Интересното е, че има много съдебни процеси от кредитополучатели, който пледират, че никога не са получавали франкове, а директно евро.