Trinity .

Изисквания за обект за продажба на царевица на пара, сладолед, фреш и пуканки:

Изисквания за обект за продажба на царевица на пара, сладолед, фреш и пуканки:
През летният сезон все повече търговци се насочват към предлагане на царевица на пара, сладолед, фреш и пуканки. В този пост ще Ви запознаем както с хранителната стойност на продуктите, така и с осигуряване на необходимите условия за предлагането им, съобразно нормативните изисквания за храните. Търговците много често не се замислят над това, което предлагат и се интересуват главно от печалбата, а потребителите не се замислят какво консумират и се интересуват от вкусовите качества и цените. Информацията за храните е важна не само за обща култура, но и за нашето здраве. Ще бъде полезно да прочетете написаното, то е за търговци и потребители.
# Бизнес # Интересно # Инвестиции

През летният сезон все повече търговци се насочват към предлагане на царевица на пара, сладолед, фреш и пуканки. В този пост ще Ви запознаем както с хранителната стойност на продуктите, така и с осигуряване на необходимите условия за предлагането им, съобразно нормативните изисквания за храните. Търговците много често не се замислят над това, което предлагат и се интересуват главно от печалбата, а потребителите не се замислят какво консумират и се интересуват от вкусовите качества и цените. Информацията за храните е важна не само за обща култура, но и за нашето здраве. Ще бъде полезно да прочетете написаното, то е за търговци и потребители.

Хранителна стойност на продуктите

******************************************************

1. Царевица на пара:

В настоящем на пазара се предлагат оборудвани колички за царевица на пара. Царевицата е полезен продукт, богат на белтъчини и се консумира масово от различни възрастови групи. Царевицата е добър източник на витамин В1, витамин B5, фолат, диетични фибри, витамин С, фосфор и манган. 1 чаша царевица или 165 гр. съдържа 177 калории, 5, 44 гр. протеини и 2, 10 гр. мазнини. Царевицата е много богата на витамините В1 и В9, внася в организма голямо количество магнезий, който влияе благоприятно за поддържане на жизнения тонус и за по- лесното преодоляване на умората.

2. Сладолед:

Относно продажбата на сладолед някой търговци предпочитат да е от канти, подредени в минусова хладилна витрина, други да е пакетиран и съхраняван във фризер или приготвен от машина, в която се поставя прахообразна субстанция и питейна вода. Сладоледа е разхлаждащ и вкусен продукт, който се търси и консумира масово през летния сезон. Основните съставки на сладоледа са мляко, сметана и захар. В различните видове сладоледи, съставките са в различни съотношения и това се отразява на калориите. В 100 гр. сладолед се съдържат от 140- 220 калории, в зависимост от вида сладолед. В някой от сладоледите се влагат краве масло, което прави продукта по- калоричен и скъп. Млечните продукти, вложени в сладоледа са източник на калций, който укрепва костната система и увеличава либидото според изследвания на Сара Брюър, автор на книги за увеличаване на либидото. В сладоледа са вложени също есенции и оцветители, разрешени за влагане в храни, които са в съотношения, които не могат да увредят здравето. В някой видове са вложени естествени оцветители и есенции.

3. Фреш:

Напитката фреш все повече се предпочита от потребителите, защото е здравословна и разхлаждаща през летния сезон. В настоящем все повече хора се насочват към здравословно хранене и това прави напитката търсена и предпочитана пред газираните подсладени напитки. Фреша се приготвя от пресни плодове, кореноплодни, зеленчуци и подправки. Напитката е богата на витамини, минерали, фибри и сложни захари, които лесно се усвояват от организма, ускоряват метаболизма и имат благоприятен ефект върху здравето на хората. Калорийното съдържание на фреша, зависи от вложените продукти и захарното съдържание в тях, но плодовата захар се усвоява лесно от организма и не води до интензивно натрупване на мазнини. Фреша се предпочита при различни диети и интензивно спортуващите. Добре е да се консумира и от хора със слаб имунитет, защото укрепва организма и води до бързо възстановяване на жизнените сили.

4. Пуканки:

Пуканките са продукт, който се приготвя от специален сорт царевица за пуканки. Продукта е богат на белтъчини, фибри, целулоза, и минерали (калии, фолиати, магнезии и др.), които улесняват храносмилането, сърдечната дейност, а също и имат антиоксидантно действие. Пуканките могат да се приготвят с масло или без масло. Приготвени с масло съдържат около 133 калории, а без масло 33 калории, в 100 гр. продукт. Те са пълноценен продукт, тъй като са източник на висококачествени въглехидрати, а в същото време са нискокалорични, затова са идеални за диета.

Пуканките са продукт, който се предлага през всички сезони, но е най- търсен през летния сезон, защото много хора обичат разхождайки се да си похапват.

Ще Ви запозная с основните условията и изисквания, необходими да приготвяне и предлагане на царвеица на пара, сладолед, фреш и пуканки:

1. Начин на приготвяне и хигиенни изисквания за предлагане на царевица на пара и сладолед, фреш и пуканки.

Начин на приготвяне:

Необходимо е да имате уред за приготвяне на царевица на пара, в който се поставя питейна вода, която се загрява при температура около 100-150оС. Използва се замразена или консервирана царевици, която се поставя в съд и се запарва за около 5-10 мин. Може да се добави масло, пармезан, сол или захар за овкусяване.

Сладоледа от канти се получава готов и веднага се подрежда във минусовата витрина, където се съхранява при температура -18оС.

Сладоледа, който се получава пакетиран от производителя се подрежда директно във фризера, в който се поддържа температура от -18оС. Предлага се с опаковките, не се допуска разопаковане и разтегляне.

Сладоледа, предлаган от машина се приготвя, като прахообразната субстанция се разтваря в питейна вода, в специален за целта съд, в съотношение посочен от производителя на сладоледа и се излива в машината, където се охлажда при температура от -18 до -20оС.

Плодовете за фреш могат да се измият и веднага да се приготви напитката или да се съхраняват в затворени съдове до края на работния ден, в плюсово хладилно съоръжение, при температура от 0 до +7оС. При поръчка продуктите се поставят в сокоизстисквачки или блендери, където се изцеждат или пасират.

Пуканките се приготвят в специална машина за пуканки, в която се поставя специален сорт царевица, която се загрява при температура над 100оС. Пуканките може да се приготвят и като се добави и масло. По желание на клиента може да се осолят или при приготвянето им да се добави захар, която да се карамелизира.

Хигиенни изисквания:

За предлагане на продуктите е необходимо да осигурите мивка с работен плот, която да е включена в централно водоснабдяване или да е осигурен резервоар с вода /разрешава се само за сезонни и временни обекти/. Към мивката трябва да има загряващо устройство за осигуряване на топла вода. При предлагане на няколко групи продукти може да осигурите две мивка, едната да е за подготвителен кът, а другата за измиване на работния инвентар. Допуска се да има и една мивка, като се изготвят работни графици за подготовка на продуктите и измиване на инвентара.

Необходимо е да имате изолиран кът за съхранение на материалите и предметите за контакт с храните, като еднократна посуда и опаковки /чаши за сладолед, царевица и фреш, опаковки за пуканки, сламки, лъжици, бъркалки и др./;

Затворен съд или изолиран кът за съхранение на вафлени кофички за сладолед от канти и от машина;

Хладилно /и съоръжение/я за съхранение на заготовки и суровини, като например измити плодове, кореноплодни и подправки за фреш или пармезан, масло и други продукти за овкусяване на царевицата на пара;

Минусово хладилно съоръжение при предлагане на царевица на пара, приготвена от замразен продукт.

Санитарен възел, който може да в част от обекта или да ползвате тоалетна на съседен обект, като сключите договор за ползване;

Гардероб или изолиран кът със закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала;

Шкаф за съхранение на препаратите за почистване и дезинфекция;

Изисквания към персонала:

Всеки работещ трябва да има индивидуално работно облекло, което да поддържа чисто;

Продавачите трябва да имат здравни книжки, заверени с необходимите медицински прегледи;

По време на работа, работещите не трябва да извършват действия, които могат да замърсят храните, като хранене, кихане, почесване и др.;

При наличие на гнойни рани по ръцете, кожни и инфекциозни заболявания, работещите трябва незабавно да уведомят управителя и да бъдат отстранени от работа до възстановяване на здравословното им състояние;

Необходими документи за безопасност на храните при предлагане на царевица на пара, сладолед, фреш и пуканки:

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система за самоконтрол, свързана с прилагане да добри търговски и добри хигиенни практики;

3. Мониторингова програма;

4. Дневници към системата за самоконтрол /закупуват се от нас ако желаете/;.

Цената на изработването на комплекта документи (от т. 1 до т. 4) се определя от храните, които ще приготвяте.

Ние разработваме професионално документите, съобразно най- новите нормативни документи и изкисванията на контролните органи в отделните области на страната.

Необходими документи, които трябва да подадете в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните)

1. Заявление по образец, в което декларирате, че имате разработени документи за безопасност на храните;

2. Списък с групите храни по образец;

3. Документ за платена държавна такса /плаща се в сградата на ОДБХ, само в Бургас се плаща в Си Банк). За временните, сезони обекти таксата е 21 лв. , а за постоянните е 34 лв.

След подаване на документи до 30 работни дни, ако обекта е постоянен и до 14 дни, ако обекта е временен се извършва проверка на материалната база и документите за безопасност на храните, след което се издава протокол, с който веднага може да започнете работа. До 2 седмици си получавате удостоверението от сградата на ОДБХ, но през това време си работите с протокола.

Необходими други документи:

1. Разработка по трудова медицина, ако имате наети работници. Ако сте ООД, ЕООД или ЕТ и работите само членовете на дружествата или управителите не е необходимо;

2. Договор за ДДД обработка /дезинсекция и дератизация/;

3. Разрешение за работно време от общината, където се изисква фирмено решение, разрешение за поставяне на обекта, разрешение за строеж, протокола или удостоверението от ОДБХ.

Това са накратко основните изисквания, ако имате повече въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354 – Р. Желязков

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара