Gandalf the White

Невероятно високата цена на материализма

Невероятно високата цена на материализма
Кое беше най-скъпото нещо, което си купихте през последната една година? А кое беше най-силното усещане, което изпитахте за същия този период? Със сигурност, двете събития нямат нищо общо помежду си. А сега още една викторина само с два въпроса: Колко искате да спечелите през следващата една година, за да си купите това и онова, а сега кажете и какво искате да почувствате за същия този период?
# Мисли # Мъдрост # Интересно

Кое беше най-скъпото нещо, което си купихте през последната една година? А кое беше най-силното усещане, което изпитахте за същия този период? Със сигурност, двете събития нямат нищо общо помежду си. А сега още една викторина само с два въпроса: Колко искате да спечелите през следващата една година, за да си купите това и онова, а сега кажете и какво искате да почувствате за същия този период? Усещате ли накъде бием. Онези от вас, които вече започнаха да изпитват на плещите си високата цена на материализма, със сигурност, усещат. Всъщност, те все още го имат това умение – да усещащ. Защото за останалите е останало само чувството да притежаваш.

Всеки ден, по телевизията, във вестника, на улицата, в интернет, навсякъде ни повтарят едно и също: да бъдеш щастлив означава да можеш да имаш нещо, да имаш възможността да си купиш, да притежаваш. Все по-рядко ни напомнят за истински ценното. Те дори го наричат безценно, за да омаловажат стойността му: любовта на вашите близки, да се чувстваш полезен, да водиш почтен живот, да помогнеш на някого, без да искаш след това отплата. Всеки ден ни карат да задоволяваме стремежа си към щастие, но щастието като категория вече е сбъркана тотално и ние задоволяваме само като консумираме, само като купуваме. В крайна сметка, става така, че един човек остава нещастен, защото работи по цял ден, за да има нещо, за да има повече и дори всичко, но не вижда близките си, остава сам, когато има нужда от някого, остава самотен.

Колкото повече ни карат да купуваме и да свръхпотребяваме, толкова повече обръщаме гръб на социалните ценности, за да поставим на преден материалистичните. И така, днес не е важно да се грижим за близките си, защото е по-важно да се грижим за колата си, т.е. да й купим модерни джанти, да я сменим изцяло. Вече не е значимо да опазваме околната среда. Защото нашата околна среда е малката кутийка, в която сме затворили – луксозния апартамент в квартала на богатите – и не искаме да излизаме от тук, та тук са всичките ни пари.

Материализмът е скъпо удоволствие, което колкото по-силно задоволяваме, толкова по-осезаемо ни отдалечава от човешката същност. Той ни превръща в консуматори, които не могат да утолят жаждата, глада и потребностите си. А когато човек не може да постигне нещо, той е нещастен, нали така? И след като никой един от нас не може да си купи всичко на света, ще има ли изобщо хора сред нас, които могат да се нарекат истински щастливи?

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара