Gandalf the White

Затлъстяването на новото поколение или повече за дебелата чума на 21 век

Затлъстяването на новото поколение или повече за дебелата чума на 21 век
Епидемиите на отминали епохи от 16, 18 и дори 20 век са били свързани с остри заразни вируси и инфекции, чума и глад, неизлечими болести. Днес, епидемията е вирус, който ежедневно причиняваме на децата си сами – неволно, без да искаме, от незнание, нехаене или защото сме поставени в рамки на общество, което не мисли за новото поколение.
# Здраве # Мисли # Интересно

Епидемиите на отминали епохи от 16, 18 и дори 20 век са били свързани с остри заразни вируси и инфекции, чума и глад, неизлечими болести. Днес, епидемията е вирус, който ежедневно причиняваме на децата си сами – неволно, без да искаме, от незнание, нехаене или защото сме поставени в рамки на общество, което не мисли за новото поколение. Няма спор, че дори днес да нямаме холера, ние имаме една дебела чума, която върлува из училището на вашия син, из детската градина на вашата дъщеря – чумата, наречена затлъстяване при децата и подрастващите.

По данни на Световната здравна организация през 2013 година деца с наднормено тегло под петгодишна възраст са надхвърляли брой от 42 милиона. Сами можете да си представите колко са тийнейджърите с подобен проблем и то днес, три години по-късно, имайки предвид, че с възрастта децата стават все по-привлечени от нездравословните храни, от прекомерното заседяване пред компютъра и всякакви други подобни вредни навици, които водят до наднормено тегло. Големият въпрос обаче съвсем не е каква е цифрата на децата, страдащи от затлъстяване днес, а кой е виновен за целия този глобален проблем и има ли начин да излезем на чисто от него, да го преборим.

Ако погледнем назад в миналото, затлъстяването е било слабо познат медицински проблем и наднорменото тегло най-често се е дължало на душевни или медицински проблеми. Да не говорим, че той почти никога не се е срещал при деца, особено при тези под петгодишна възраст. Защо обаче днес, когато живеем в по-развито общество, когато имаме достъп до повече хранителни продукти, съоръжения за спорт и места за тренировки, повече пари дори ако искате, децата ни страдат от затлъстяване? Отговорът е много лесен: по време на комунизма децата задължително извършваха определена физическа дейност под формата на сутрешна загрявка, участваха в задължителни спортни мероприятия, а тези от тях, които имаха развит интерес в дадени дисциплини, можеха да тренират на воля и безплатно. Столовата в училище не беше поредната бутка Lafka, от която можеш да си купиш билетче от националната лотария, а с останалите пари за закуска да залъжеш глада с вафли, пълни с ГМО или фалшиви „диетични“ барчета, наблъскани с какви ли не химии и вредни празни калории, от които и реално се дебелее, защото те не могат да бъдат изразходвани. Столовата преди беше пълна със здравословно приготвени закуски на ръка, с истинско меню от варианти за обяд или следобедно похапване.

И така: днес имаме огромен избор за храна, но нямаме пари за основните хранителни продукти, които наричаме био продукти и с които ако се храним, няма да затлъстеем. Имаме огромен избор от спортни зали и съоръжения, където да запишем децата си, за да тренират, но нямаме средствата да си го позволим. Голям капитализъм, голяма демокрация…Няма що!

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара