Medici .

Голямата истина за малката минимална работна заплата

Голямата истина за малката минимална работна заплата
Един от основните икономически фактори у нас за определяне на работната заплата от работодател на служител е понятието МРЗ или така наречената минимална работна заплата. Тя представлява административен минимум, под който е забранено да се слиза, когато наемащ наема наеман на трудов договор – без значение дали е срочен, или е безсрочен, т.е. на постоянна работа.
# Финанси

Един от основните икономически фактори у нас за определяне на работната заплата от работодател на служител е понятието МРЗ или така наречената минимална работна заплата. Тя представлява административен минимум, под който е забранено да се слиза, когато наемащ наема наеман на трудов договор – без значение дали е срочен, или е безсрочен, т.е. на постоянна работа. Най-често, у нас чуваме да се роптае срещу изключително ниската минимална работна заплата и много хора дори я възприемат за основен критерий за бедността и немотията, в която живее средно статистическият българин у нас. Дали МРЗ обаче е наистина толкова ниска, колкото смятаме, и дали трябва да бъде по-висока е въпрос, който не би трябвало да се разглежда толкова еднозначно. Факт е обаче е, че МРЗ е икономически фактор, който сериозно и силно влияе не само върху цялата ни икономика като единна структура, но и и на пазара труда и забележете: тя влияе особено негативно. Така че следващият път, когато Правителството приеме постановление, с което се официално се вдига минималната работна заплата, помислете дали това е наистина повод за радост, а не поредната издънка на господата политици. Защо МРЗ и най-вече нейното покачване е в ущърб за цялата икономика, а и за нас самите като трайни участници в икономиката, ще разберете още сега…

Нека започнем с новина, която по всяка вероятност, може да е зарадвала по-голяма част от вас, а именно, че от 1 януари 2016 година за пореден път в България бе повишена на административно ниво МРЗ на 420 лв. Но ето го и големият парадокс за тази малка, смешна сума: всъщност покачването на минималната работна заплата създаде още повече пречки за преодоляване на голямата безработица у нас и вместо да подпомогне хората, които взимат МРЗ като постоянна работна заплата, тя ги застраши, постави ги в още по-неблагоприятно положение. Ето и обяснението на нашето твърдение, което между другото, съвсем не е наше хрумване, а истина, за която вече се говори отдавна и за която, за съжаление, знаят малко хора.

МРЗ по начало е създадена, за да подсигури и подпомогне най-ниско квалифицираните и необразовани хора в страната. Смята се, че това е групата на тепърва завършилите училище и университет трудоспособни граждани. Но когато държавата вдигне минималната работна заплата тя не просто не помага на тези хора, а ги застрашава да изгубят сегашната си работа, но и оставя безработните такива. Как става това? Работодателят определя работната заплата на своите работници като част от разходите си, точно каквито са и материалите за създаване на даден краен продукт, наема на помещения за продуктовото съхранение и наемане на същите тези работници. Но в момента, в който се вдигне МРЗ за работодателя разходите рязко се покачват, тъй като за негова сметка се покачват и всякакви социални осигуровки и разходи от този сорт, които той вече ще дължи с определена сума повече на своите работници. Точно по този начин, хората, които са вече наети на МРЗ няма да успеят да се преквалифицират, защото за тях няма да останат средства от работодателя да им осигури това – включително и да повиши реалния им доход. Положението с безработните ще остане същото. След като работодателят е принуден да назначава хора с по-висока МРЗ той или трябва да увеличи цената на своя краен продукт, или да наеме не Х брой души, както е предвидил предварително (според баланса, който е изготвил за разходи и приходи и който показва че разходите му вече стават повече поради по-високата МРЗ), а едва Х-1 или дори -2 души. Така, само в едно предприятие вече двама души губят възможността да бъдат наети на работа, защото правото на работодателя на това предприятие да свободно да определи работните заплати със своите служители е ограничено. Сега си представете колко много души са изгубили възможността да бъдат наети на работа след 1 януари, защото не само едно, а стотици предприятия изпитва затруднения да наемат нискоквалифицирани души с по-висока от предвидената им първоначално МРЗ.

И проблемите с минималната работна заплата дори не приключват тук. Защото освен безработните, работодателите и най-нискоквалифицираният персонал, ще пострадате и вие самите, като обикновени потребители. Със задължителното покачване на МРЗ предприятието вече има и по-високи задължения. Ако работниците, които той смята за необходими като брой са на границата на минимума при него, той ще ги запази, но ще трябва да намали разходите си тогава по друг начин. Разбира се, първото логично и разумно хрумване на един работодател в тази насока би бил следният: да компенсира разходите с повече приходи, а това може да стане само ако работодателят повиши цената на крайния си продукт. Така, всички ние ще трябва да плащаме вече по-висока цена за хляб, за кабелна телевизия, за обзавеждане за дома, за всичко, което се сетите и което се предлага като стока или услуга от фирма, наела работници на МРЗ и оказала се в неизгодна позиция да оценява труда им на по-висока сума. Какво следва от всичко това?

Следва, че увеличаването на работната заплата по никакъв начин не ни помага, а напротив – тя увеличава нашите ежедневни разходи и това увеличение най-често дори надхвърля сумата, с която средно се е покачила МРЗ за един човек от населението. Всяко повишение на МРЗ струва огромна сума на държавата, която сума реално трябва да възстановим самите ние, данъкоплатците, но разходите за бизнеса стават дори по-големи и често те даже не могат „да се поемат“, под формата на потребление от нас самите, защото доходите ни са прекалено малки, за да потребяваме много. В този смисъл реалната икономика ще изпадне в разход, а не на печалба, а от там и работните места ще намаляват, защото и фирмите ще фалират. Все повече сектори и работни позиции дори биха били затворени, защото частният сектор няма да може да поеме разходите по изплащането на техните работни заплати, та дори и служителите им да вземат средна работна заплата, която както се досещате, също ще трябва да бъде повишена спрямо МРЗ.

Като заключение ние не можем да не изкажем мнението си, че МРЗ не просто няма никакъв смисъл и изиграва ущърбна роля за цялата икономика, държавата и обществото ни, но и трябва да бъде трайно премахната като административен ограничителен минимум и понятие!

A вие какво мислите по въпроса?

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
5 Коментара
Goro
,
Минималната работна заплата е измислена от комунистите, за да могат да плащат пари на мързеливия си електорат.
Комунизъм в идеалната си форма не съществува и не е съществувал до сега.
dj52
,
Минималната заплата пречи на корумпираните капиталисти да се подиграват с хората.
Колко ли плащат на шивачките в провинцията за една риза ? А колко повче струва тя в магазина? Къде отива тази разлика ? Ако не знаеш, аз ще ти кажа: в гадните капиталисти, които не уважават труда.
Goro
,
Другарю dj52, благодарения на тия алчни капиталисти в света има еволюция. Ако беше само комунизъм, хората само щяха да пият и да ядат.
ива
,
И, след като има еволюция,защо тогава стремежът е намаляване на населението по брутален начин, чрез гмо продукти,които са и с контрацептивен агент,намаляване на плодовитоста във всичките й форми.ако капитализма беше добър,не си обяснявам,защо американците бачкат на три места, а ние,не, и съумяваме да живеем. Кой е сития капиталист и кой умен комунист, просто соца пречи да се краде, затова не го искат, а вие защо?
vvv
,
rdg