Gandalf the White

Вредата от биологично замърсените храни

Вредата от биологично замърсените храни
Ползите от прогреса на молекулярната биология, са много. С две думи тя би могла да даде нови инструменти на човека, за да разбере случващото се в заобикалящата го флора и фауна. Това обаче не бива да е оправдание, за настоящия генетичен експеримент, на които е подложена околната среда, нещо, което се прави единствено с търговски интереси
# Здраве # Мъдрост

Ползите от прогреса на молекулярната биология, са много. С две думи тя би могла да даде нови инструменти на човека, за да разбере случващото се в заобикалящата го флора и фауна. Това обаче не бива да е оправдание, за настоящия генетичен експеримент, на които е подложена околната среда, нещо, което се прави единствено с търговски интереси.

Биологичната чистота и екологичната цялост на всички микроорганизми са нещо, без което съществуването на човечеството може да бъде изложено на риск. Храната, която приемаме ежедневно не е част от тази екологична цялост, тя е замърсена, а това я прави повече вредна за нас. Основните компоненти на хранителната ни верига са засегнати от генетичното инжинерство, а това се отразява на нашето здраве.

Месото

Всеки един ден , някъде по света един човек решава да стане вегетарианец, а поне десет се замислят дали да не намалят употребата на месо. Някои хора го правят от уважение към животните, а други, защото просто вече не им се яде месо. Лесно е на нашия пазар да се намерят например био-ябълки или био-чушки, а чували ли сте за био-месо? Защото месото е една от най-замърсените биологично храни.

Преди 40-50 години средностатистическият българин е ял прясно свинско само на Коледа, в днешни дни може да го прави всеки ден. Факт е – има широка гама продукти, на сравнително достъпна цена, което предразполага към разхищение. Не е тайна, че пилетата, които изглеждат така апетитно на витрината прекарват целия си живот в една стая с размерите на лист хартия А4, в която не могат да помръднат. Целия си живот може би звучи прекалено дълго. Заради препаратите които поглъщат ежедневно те достигат размера си, в които ние ги виждаме в магазина за месец-два. Всяка година над 15 милиона пилета в света умират поради бързия си растеж. Примера естествено важи и за други видове месо, които присъстват на трапезата ни. В някои ферми отглеждат рогатия добитък вързан, така че задните крака да са във въздуха, по този начин месото става наистина крехко.

Едва ли ще ви трогне и физическата несгода на животното, ако смятате, че то се отглежда единствено за да се превърне в храна. Но множество заболявания са следствие именно от употребата на торове, химически материали и генна технология . След термичната обработка на месото, някои бактерии умират, но не и вредните в-ва – пестициди, хормони и т.н. След смилането на храната, те се складират в човешкия организъм. Заболявания като Алцхаймер, затлъстяване, някои вродени дефекти, рак се дължат до голяма степен на пестицидите в храната. При биологично чистото месо не може да се притеснявате от салмунела, луда крава, бактерии (напр. коли), защото хигиенните условия на отглеждане са много по-високи, а и не се приемат синтетични химикали, препарати или антибиотици, които са вредни за човешкия организъм след консумация. Освен това фермите, които се занимават с отглеждане на такива животни са изключително често проверявани от съответните органи чрез микробиологични изследвания. Да намерите истински здравословно месо обаче е изключително трудно, защото ако животните се отглеждат дори в идеални условия, но се хранят с генно-модифицарана или замърсена храна, тогава всъщност месото не е никак полезно. Фактите - има случаи на прасета, угоявани със модифицирана царевица, които развиват псевдобременност или стерилитет; крави, хранени с генно-модифицирана царевица в Германия, загиват мистериозно; при пилетата има два пъти по-висока смъртност, ако са хранени с ГМ царевица, в сравнение с биологично отглежданите. Ако едни организми с подобна на нашата система развиват такива увреждания си представете колко е полезна тази храна за нас.

Плодове, зеленчуци, зърнени храни...

Производителите искат да произвеждат повече и повече култури да се задоволи растящото търсене. Затова те понякога използват смъртоносни коктейли от пестициди. Синтетични химикали се използват и за борба с вредителите, които нанасят щети на реколтата. Което е добре за световното икономическо състояние, но е вредно за здравето.

\r\n\r\n

Знаете ли, че с консумацията на една ябълка вие поглъщате повече от 30 пестицида, дори и ако сте я измили старателно преди това? Органичната храна съдържа 50% повече хранителни вещества, минерали и витамини, отколкото генно-модифицираната. Това означава, че колкото повече обработени са продуктите, те стават по-нехранителни, хората изяждат по-голямо количество. За да си набавите необходимата дневна доза витамини, ще трябва да изядете повече ГМ ябълки, защото те са бедни на витамини, но също така ще погълнете и повече пестициди, което е изключително вредно.

В началото на 90-те години в САЩ се провежда изследване, в което мишки са хранени с генно-модифицирани домати. Със сигурност сте се сблъсквали с такива, повечето имат странна миризма на риба. В последствие някои мишки развиват стомашни лезии, а седем от общо четиридесетте загиват в рамките на 2 седмици. След този случай учените предупреждават, че генно-модифицираните храни като цяло могат да доведат до алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво. Въпреки всичко обаче Американската асоциация за храни и лекарства приема, че ако производителите на такива храни поемат отговорността по безопасността на продуктите, значи няма база за повече въпроси. Генно-модифицираният домат е одобрен през 1994. Освен това милиони декари със соя, царевица, рапица и памук в света растат с чужди гени. Те позволяват на културите да оцелеят след приложението на хербицидите, да се самозащитават, създавайки свои пестициди, или и двете. След навлизането на генно-модифицирани зърнени култури на пазара, алергиите на хората скачат с около 50 %. По стряскащо е, че при генното инжинерство все още няма начин гена да се „постави ” на определено място в клетката. Така той навлиза и си взаимодейства с други гени. Гена с който се модифицира голяма част от соята например, се прикачва към бактериите от чревната флора и там, вътре в нас, създава нов ген, а той може да не само алергенен, но токсичен и дори смъртоносен. Някои зърнени култури се обогатяват с гени, които са резистентни на антибиотици, това се прави с цел да са устойчиви на препаратите против вредители, а които се третират. Крайни критици на ГМ храната предполагат появата на нови болести, които се лекуват единствено с антибиотици, към които голяма част от хората имат изградена резистентност.

За съжаление не можем да се храним единствено с биологични продукти в света, в които живеем. Дори производителите понякога губят контрол над „чистотата” на фермите, замърсяването с химикали и патогени се разнася по въздуха. Нужен е буферен район от над 50 км., за да се ограничи действието на вредните вещества. Изборът до каква степен да използваме биологично чисти храни за нас и семейството ни обаче, си е изцяло наш.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара