Medici .

Рационалните хора вземат решения, като обмислят всички възможности (Трети Основен Принцип На Икономиката)

Рационалните хора вземат решения, като обмислят всички възможности (Трети Основен Принцип На Икономиката)
Oтделните граждани и фирми могат да вземат по-добри решения като обмислят различните алтернативи. Разумният икономист предприема дадено действие, единствено ако ползата от дейността надвишава определната цена.
# Финанси # Капитализъм

Решенията в живота рядко са черно и бяло, обикновено включват и нюанси на сивото. Когато дойде време за вечеря решението не е дали просто да хапнете или да се наядете до пръсване. Когато ви предстоят изпити, решението ви не е дали да не учите изобщо или да учите по 24 часа на ден, а дали да прекарате един допълнителен час в преглед на лекциите си, вместо да гледате на телевизия например.

В много случаи хората взимат най-добрите решения мислейки „разчупено”. Да предположим например, че молите приятел за съвет колко години да прекарате в университет. Ако той последва примера на известен певец, който е напуснал основното училище, но това е било от полза за него, защото е било ключов момент за кариерата му, това няма да помогне за вашето решение. Вие вече имате основно образование и дилемата е най-вероятно дали да прекарате една допълнителна година или две в университета. За да вземете това решение, трябва да знаете допълнителните ползи, които още една година ще предложи(по-висока заплата през целия живот), както и допълнителните разходи, които бихте понесъл (пропуснати заплати, докато сте в университета). Сравнявайки тези пределни ползи и пределни разходи, може да прецените дали допълнителната година ще ви е полезна.

И друг пример - помислете как една авиокомпания решава колко да таксува пътниците си. Да предположим, че за да лети един 200-местен самолет в целия свят, разходите на авиокомпанията са 100,000 евро. В този случай, средната стойност на всяка седалка е 100,000 / 200, което значи 500 евро. Човек би могъл да заключи, че авиокомпанията не трябва да продава билети за по-малко от 500 евро. В действителност обаче, компанията не може да повиши печалбата си, като не мисли за различните възможности. Представете си, че самолетът е на път да излети с десет празни места, и закъснял пътник чака на вратата готов да плати 300 евро за място. В този случай трябва ли авиокомпанията да го продаде на него? Разбира се, че трябва. Ако в самолета има празни места, разходите за добавяне на още един пътник са нищожни. Въпреки че средната стойност на пътуващ пътник е 500 евро, разходът възлиза само на цената на пакет фъстъци и бутилка сода например. Докато допълнителни пътници плащат, дори и по-малка цена за билет, но самолета пътува с по-малко празни места, това означава печалба.

Както показват тези примери, отделните граждани и фирми могат да вземат по-добри решения като обмислят различните алтернативи. Разумният икономист предприема дадено действие, единствено ако ползата от дейността надвишава определната цена.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара