Trinity .

Бременна съм!

Бременна съм!
Първо седнете и се успокойте, излишните нерви само може да влошат и без това стресовата ситуация. По време на бременност мислим най – вече за зараждащия се в нас живот и понякога забравяме да се грижим за себе си или по невнимание се отдаваме на вредните си навици. А това всъщност е периода, в който трябва да обърнем най-голямо внимание на собственото си здраве – във физически и психически аспект.
# Здраве

Първо седнете и се успокойте, излишните нерви само може да влошат и без това стресовата ситуация. По време на бременност мислим най – вече за зараждащия се в нас живот и понякога забравяме да се грижим за себе си или по невнимание се отдаваме на вредните си навици. А това всъщност е периода, в който трябва да обърнем най-голямо внимание на собственото си здраве – във физически и психически аспект. Ако се грижите добре за себе си още в първите месеци, може да си гарантирате безпроблемна бременност и здраво бебе, а също и да допринесете за стабилизиране на собствения си организъм

Организирайте контактите си с акушер-гинеколог (клиника)

Къде да родя, как да си избера лекар?

Навременният избор на клиника и израждащ лекар е много важен за бъдещата майка, защото това носи подсъзнателно чувство за конфорт и сигурност. Това може да е гинекологът, който сте посещавали цял живот. А ако нямате личен, попитайте приятели и близки, те ще ви залеят с информация. Но запомнете-решението си е изцяло ваше, няма добри и лоши лекари или клиники. Знаете, че житейския опит на познатите ви не е и ваш, затова изберете мястото и човека, в чиито ръце се чувствате най-комфортно. Важно е един определен лекар да следи протичането на вашата бременност, за да е запознат с цялостната ви медицинска картина още от първите месеци. За клиниката - добре е да е относително близо до дома ви и да сте я посещавали поне веднъж преди раждането, за да може да се ориентирате в нея лесно след това. Колкото по-рано организирате срещата с акушер-гинеколог и самото раждане, толкова повече нерви ще си спестите в по-късен етап, когато вече сте по-емоционална и трудно подвижна.

Хранене и хранителни добавки по време на бременност

Да спазвам ли специална диета?

Твърде остаряло е схващането, че в този период трябва да се храните „за двама”. Даже напротив, колкото повече килограма качите, толкова по-трудно е на тялото ви да се движи с увеличената маса. Свръхтеглото може да направи и по-усложнено самото раждане. Енергийните нужди на организма се увеличават едва след шестия месец, с около 200 ккал на ден. Ако физиологичното ви състояние изисква да спрете някои видове храни, не се безпокойте. Посъветвайте се с лекар и той ще ви обясни как може да замените един вид храна, с друга, със същата хранителна стойност. Хранете се с мярка и разнообразно. Уверете се, че режима ви включва много плодове и зеленчуци (около 5 порции на ден). Въглехидратите също са важни, препоръчваме тези от пълнозърнест хляб, макаронени изделия и кафяв ориз, така организма ви ще се снабди с много фибри. Протеините от рибата, месото(не мазно), яйцата, ядките и бобовите растения също са от голямо значение. По-тлъстите риби съдържат протеини, минерали, витамин Д и омега-3 мастни киселини, които са необходими за бебето ви когато расте и се развива, но тя също така може да съдържа живак и други замърсители. Настоящата препоръка е да се яде риба като херинга, скумрия, сьомга, сардина, не повече от два пъти в седмицата, но можете да ядете други видове риба, колкото искате. Яжте мляко(не пълномаслено) и млечни продукти, но не прекалявайте, тъй като е известно, че те може да се превърнат в алергени. Опитвайте се колкото е възможно да наблягате на биологично чисти храни!

Какви хранителни добавки да приемам?

Навременният избор на клиника и израждащ лекар е много важен за бъдещата майка, защото това носи подсъзнателно чувство за конфорт и сигурност. Това може да е гинекологът, който сте посещавали цял живот. А ако нямате личен, попитайте приятели и близки, те ще ви залеят с информация. Но запомнете-решението си е изцяло ваше, няма добри и лоши лекари или клиники. Знаете, че житейския опит на познатите ви не е и ваш, затова изберете мястото и човека, в чиито ръце се чувствате най-комфортно. Важно е един определен лекар да следи протичането на вашата бременност, за да е запознат с цялостната ви медицинска картина още от първите месеци. За клиниката - добре е да е относително близо до дома ви и да сте я посещавали поне веднъж преди раждането, за да може да се ориентирате в нея лесно след това. Колкото по-рано организирате срещата с акушер-гинеколог и самото раждане, толкова повече нерви ще си спестите в по-късен етап, когато вече сте по-емоционална и трудно подвижна.

Физическо натоварване по време на бременност

Трябва ли да правя упражнения? Колко да се натоварвам?

Една добра подбрана програма от упражнения може да ви даде тонус и издръжливост, а ще ви помогне и да избегнете прекомерното наддаване на тегло по време на бременност. Упражненията също така ще направят много по-леко раждането ви и ще ви помогнат бързо след него отново да си възвърнете формата. Леки физически натоварвания могат да повдигнат настроението ви и да ви помогнат за предотвратяване на депресия по време на бременност. Експертите не са сигурни точно как, но има все повече доказателства, че спорта има положителен ефект върху мозъка, тъй като се произвеждат химически вещества, като серотонин и допамин, които спомагат за регулиране на емоциите и настроението.Ако сте се занимавали със спорт преди бременността, можете да продължите с това, стига да се чувствате удобно и вашият спорт не носи риск от падане, удари, силно подскачане, вдигане на тежести и др. По-леките упражнение като ходене, плуване, водна аеробика, йога са изключително полезни. Посъветвайте се с вашия гинеколог за тазови упражнения. По време на бременност плода оказва голям натиск на пикочния мехур, а упражненията могат да предотвратят стресовата инконтиненция на урината в по-късен етап.

Алкохола, кофеина и цигарите – ЗАБРАВЕТЕ ЗА ТЯХ!

Мога ли да пия алкохол или кафе в минимални количества?Опасни ли са няколко цигари на ден?

Отговорът е не! Тъй като изпития алкохол бързо достига кръвта на бебето чрез палцентата и вашата кръв. Затова трябва да спрете изобщо да приемате алкохол, или най-малкото да следете количеството, което консумирате. Световните здравни организации и лекарски съюзи съветват приема най-много на една единица алкохол(приблизително и условно равностойна на 1/4 литър бира, малка мярка концентрат или чаша вино), не повече от един път или два пъти седмично. Въпреки всичко ако можете без него би било по-здравословно. Жените, които прекаляват с употребата на алкохол по време на бременност са подложени на голям риск от раждане на бебе с проблеми и сериозни дефекти на организма.

Кафето, черният чай, колата, както и други напитки с ободряващо действие, могат да доведат до рискове като ниско тегло на бебето при раждане или да увеличат риска от спонтанен аборт. Както и при алкохола, най-добре да се обърне повишено внимание на това. Намалете нивото на кофеин значително или преминете към безкофеиново кафе, билков чай и плодови сокове. Освежаваща алтернатива е чаша минерална вода с резенче лимон.

При жените, които пушат, също е повишен риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на мъртво дете. Установено е, че пушенето в първите три месеца също леко увеличава риска от раждане на бебе с заешка устна или небце. Въпреки че е най-добре да се откажате от тютюнопушенето още преди да се опитате да заченете, намаляването на броя на цигарите, които пушите на ден, ще даде на бебето ви по-добър шанс за живот.

Почивайте си

Непрекъснато съм уморена и не мога да спя, нормално ли е?

Умората, която чувствате през първите три месеца е начин на организма ви да каже "намали темпото". Дрямката в средата на деня може да изглежда като лукс, който не можете да си позволите, но за вас и вашето бебе това е полезно. Ако нямате време да спите, поне сложете краката си на високо и се отпуснете в продължение на 30 минути или повече. Ако страдате от болки в гърба и това ви пречи да заспите, опитайте масаж или упражнения специално за тази цел. Опитайте техники за релаксация, които са безопасни по време на бременност,като йога, стречинг, дълбоко дишане. Вижте и съветите на eObshtestvo за по-лесно заспиване.

Да се погрижим и за красотата

От както съм бременна изглеждам ужасно...

Промените които настъпват с тялото ви през бременността са също толкова стряскащи за вас както тези през пубертета. Затова и е нормално да не можете да свикнете с бързо променящия се външен вид. Проучвания даже показват, че бременните жени, макар и с няколко килограма в повече, изглеждат още по-секси за мъжете.

Независимо от физическото си състояние обаче, през периода на бременността не оставяйте външния вид и хигиената на последно място. Подсъзнателното чувство, че сте се „занемарили”, също може да ви подтикне към депресия. Не се отказвайте от любимите си разкрасителни процедури, ако те са безвредни за вашето бебе. Хубаво е да подхранвате кожата си с кремове и балсами, които съдържат безвредни компоненти, така ще я запазите жива. Известно е, че по време на бременност, дори при минимално качване на килограми, се образуват стрии. За да предотвратите това използвайте специализирани продукти за бременни, които ще я наравят по-еластична и след раждането ще се възстанови по-бързо. Грижете се и за зъбите си. Плода „изсмуква ” калция от организма на майката, а зъбите са тези които най-много страдат от загубата. Затова ги мийте често и продължително. Ако е необходимо се посъветвайте с лекар, който ще ви предпише допълнителни хранителни добавки, за да са здрави зъбите, ноктите и косата ви.

Най-важното – БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ! В следващите девет месеца ви очаква нещо хубаво и интересно, макар и с редки неразположения. По-трудното започва след това... ;)

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара