Trinity .

Един Болен Свят

Един Болен Свят
Има много смъртоностни болести, които лесно лекуват, но все още има хора, които умират от тези болести. Защо човечеството позволява това да се случи. Кои са тези болести.
# Здраве # Криза # Мъдрост # Мисли

Времето на нашата земя тече бавно. Годините минават, сменят се управници, водят се войни – бавно и сигурно се пише историята на света. От друга страна обаче болестите не изчезват, а напротив – броят им се умножава. Тези заболявания, от които са страдали нашите предци в миналото, измъчват и нас сега. Освен това, нови и нови зарази и вируси се появяват, някой по естествен път, а други - създадени от човека, и взимат своите жертви.

Броят на хората, които загиват от различни заболявания, е стряскащ и се увеличава от година на година – 860 000 загиват от малария всяка година, 600 000 – от коремен тиф, 160 000 – от шарка. Това са жертви, които могат да бъдат избегнати, жертви на болести, за които има лечение.

Не всички обаче могат да си позволят това лечение. В страните от „Третия свят”, в някои от които няма никаква здравна система, е немислимо да се отделят пари за имунизации, лекарства и други подобни. Такива държави разчитат за това на по-развитите и богати страни. И действително – страни като САЩ, Германия, Русия отделят от бюджета си за помощи. Но достатъчно ли е това?

Едва ли са много хората, които знаят колко плащат САЩ за ядрената си програма, за Войната в Ирак или за производството на оръжия. Колко ли е коствал конфликта между Северна и Южна Корея? Колосални суми. И те се дават за избиване на още и още хора, при положение, че могат да отидат за спасяването на няколко невинни живота. Плюс това, развитите страни дават милиарди за научни изследвания в областта на химичните, биологичните и всякакъв друг вид оръжия. И хоп – появява се нов вирус, нова зараза, за която всички вдигат ръце и „не могат да си обяснят от къде се е взела”.

Но реално погледнато, защо трябва Щатите, Русия, Германия и други големи страни да се грижат за по-малките и неразвити държави? Фактически, те нямат никаква полза. Влагат средствата си там, където възвръщаемостта е нулева, нямат никаква облага от това. Защо да го правят? За да спасят 100 000 детски живота? Тези животи няма да им тежат на съвестта. Вместо това, те могат да вложат милионите си в някоя нова електроцентрала или ракетна база, в нещо, което ще се отблагодари и ще даде полза с годините.

И става така, че никой не се интересува от милионите хора, болни от СПИН, които не могат да си позволят скъпите иновативни лечения, никой не поема грижа за хилядите деца, умиращи годишно от малария, туберкулоза, болести на дихателните пътища. Светът ще продължи да съществува и без тях, а те ще бъдат забравени, или по скоро – незапомнени.

Никой не се замисля за опасността. Няма лечение за СПИН, диабет, астма, детски паралич и за още много заболявания, които необезпокоявано се разпространяват по света. Нека правителствата влагат пари във войни и безсмислени изследвания, но природата ни предупреждава. Следващите може да сме ние. Човечеството се превръща в една болест, една зараза за тази земя. Рано или късно, ако ние сами не се справим с болестите в обществото си, природата сама ще намери решение на този проблем. А решението по всяка вероятност, ще е глобално. Дали ще го намерим преди нея, това зависи само от нас…

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара