Gandalf the White

Водата - Пренебрегната Hеобходимост

Водата - Пренебрегната Hеобходимост
Водата в глобален мащаб е най-важният фактор за живота на нашата планета. Тя има огромно значение за нормалното функциониране на нашето тяло. Разберете колко вода трябва да пиете. Кога трябва да пиете вода.
# Здраве

Още от учебниците и детските книжки знаем колко важна е водата за нас – в глобален мащаб тя е най-важният фактор за живота на нашата планета. Тя е основният елемент в състава на всяко растение или животно. Самите ние около 60-70% се състоим от вода. Теглото на кърмачетата е 90% вода, на децата – 80% и така намалява с възрастта. Докато в детските си години непрекъснато искаме вода от родителите си и те дори понякога ни се карат, че прекаляваме, с възрастта, потискано от различни съображения или вредни навици, чувството за жажда намалява, а понякога дори почти изчезва. Обикновено се сещаме за вода, когато сме преяли с нещо солено или суха храна, а това е съвсем неправилно и дори опасно.

Водата има огромно значение за нормалното функциониране на нашето тяло. Всичките ни клетки се къпят в лимфа, чрез която става обмяната на веществата. Водата е добър разтворител, транспортира хранителните вещества, участва в много химични процеси. Чрез нея се изхвърлят токсините, които приемаме изобилно с храната и напитките. Ако не получава достатъчно вода, организмът прави различни еквилибристики, за да използва много пъти едно и също количество вода, което затруднява работата на бъбреците. Не се отделя достатъчно урина и голяма част от отровите си остават в нас. Водата участва в изграждането на съединителната тъкан, прави я гъвкава и еластична. Ако пием достатъчно вода, видът на кожата ни ще е по-добър и омразните бръчки – значително по-малко.

Освен вътрешното приложение, от голямо значение е и външното приложение на водата – за миене, къпане и почистване. Всеки е изпитал благодатното действие на душа или ваната върху умореното си тяло. За съжаление в нашето интелигентно общество е много по-вероятно човек да взема вана или душ един или два пъти дневно, отколкото да задоволява потребностите си от питейна вода.

Как, кога и по колко да пием?

Средната необходима дневна доза е 1,5-2 л вода за възрастен човек (6-8 чаши). Тя варира в зависимост от теглото на човека и сезона – в топлите дни естествено потребността нараства.

Започнете с чаша хладка вода сутрин на гладно. Както миете лицето си, погрижете се и за комфорта на вътрешните си органи.

Пийте чиста вода. Погрешно е да замествате водата с други напитки – чай, кафе, Кока-Кола, дори и с натурални сокове. Някои от тези напитки действат диуретично, други са приготвени със захар, а това увеличава калориите, приети през деня и допринася за наднормено тегло. Но най-големият проблем е, че само чистата вода може да промие пълноценно тъканите и органите. Нашият вкус е доста разглезен от всевъзможните напитки, които се продават. Но не губете кураж! Опитайте простия вкус на водата и скоро отново ще свикнете с него, както в детството.

Добре е да не пиете вода по време на ядене. Това разрежда храната и забавя храносмилането. Приемете поредната си порция половин час преди ядене и поне 1 час след ядене.

Не злоупотребявайте със солени храни. Наистина те предизвикват жажда и ви карат да пиете повече, но водата се съединява със солта и се задържа в тялото, а това води до повишаване на кръвното налягане и куп други вредни последствия.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара