Trinity .

Сънят - Ключ към Младост и Дълголетие

Сънят - Ключ към Младост и Дълголетие
По време на сън организмът ни се възстановява. Редовното недоспиване води до нарушения в хормоналния баланс и оттам до напълняване, хипертония, диабет, проблеми със сърцето. Вижте как може да подобрите сънят си.
# Здраве

Сигурно на всеки от нас често се е случвало да е уморен до смърт от учене, работа или проблеми - цялото тяло ни боли, клепачите ни се слепват и само чакаме да ни замирише на възглавница, за да потънем в царството на сънищата или на блажената забрава. И на сутринта – о, чудо! – от умората и напрежението няма и следа, сякаш никога не ги е имало. Събуждаме се свежи и отпочинали, готови за нови бели и подвизи.

Всеки от нас познава от личен опит благотворното влияние на съня. Той е неотделима част от живота ни – обхваща една трета от него. По време на сън организмът ни се възстановява, синтезира хормона на растежа, затова на децата е нужен повече сън.

Прави ни способни да научаваме по-лесно нови неща и да сме по-устойчиви на стреса. На кърмачетата е необходим около 16 часа сън, на по-големите деца – около 10 часа, а на възрастните – 7-8 часа. Липсата на сън не може да се компенсира по никакъв начин. Кафето и енергийните напитки само „изстискват” силите на организма и поддържат изкуствено бодростта, но когато премине действието им, умората и депресията са много по-осезаеми. Липсата на сън води не само до промяна във външния вид – бледност, торбички под очите, но и до нервно напрежение, по-трудно концентриране на вниманието, по-голяма податливост на стрес и други заболявания. Редовното недоспиване води до нарушения в хормоналния баланс и оттам до напълняване, хипертония, диабет, проблеми със сърцето. Възможностите за познавателна дейност и обучение намаляват. Практиката учениците и студентите да учат уроците си през нощта е съвсем неправилна. Научаването на същия материал през деня ще им струва много по-малко време и усилия.

Полезни съвети за пълноценен сън.

Старайте се да спите поне 8 часа в денонощието. Това ще ви осигури по-голяма стабилност и способност да се борите с трудностите. Особено важно е, ако работите с тежки машини, като шофьор или лекар и всякаква друга дейност, изискваща постоянно съсредоточаване. Освен това достатъчният сън ще ви запази по-дълго млади и привлекателни. Дамите, които особено държат на красотата си, стриктно спазват времето за сън.

Лягайте си не по-късно от 22 часа. Установено е, че мозъкът отделя хормона мелатонин, който отговаря за съня, през тъмните часове на деня. Сънят от 22 до 1 часа сутринта е най-полезен и възстановяващ.

По време на сън изключвайте всички възможни звуци – радио, телевизор, компютър и др. Дори и да не го осъзнавате, те оказват влияние върху вашите сънища и могат да ги превърнат в кошмари.

Винаги проветрявайте спалнята, преди да си легнете. Чистият въздух допринася за по-доброто протичане на процесите в организма ви. Ако се събуждате нервни и неотпочинали, това може да се дължи и на непроветреното помещение. Особено опасно е, ако въздухът е изпълнен с тютюнев дим.

Ако по някаква причина сте взели сънотворно или успокоително лекарство, не вършете друга работа в очакване да ви се доспи, а се нагласете за сън и мислете за приятни неща. Ако вършите активна дейност, е много вероятно лекарството да не подейства.

При липса на сън намалява производството на хормона лептин, отговарящ за усещането за ситост. Без да искаме, компенсираме тази липса с повечко хапване. И резултатът е налице – няколко нови, нежелани килограма. Така че, поспивайте повече и ще укротите по-лесно непослушния си апетит.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара