Trinity .

Какъв лаптоп да си избера

Искате да да си купите лаптоп, но не сте сигурни какъв точно да изберете. Объркани сте от големия избор на лаптопи. Научете как по-лесно може да изберете лаптоп и кои характеристики са важни.
# Технологии

Напоследк преносимостта и прозиводителността на лаптопите неимоверно увеличават тяхната популярност. Дори някои от рекламите за лаптопи ги представят като заместители на настолните компютри, но малка част от тях могат наистина да направят това особенно, когато стане върпос за графика. Въпреки това те са по стилни и лесно могат да се използват на всякъде. Благодарение на лаптопите може да "вземете" със себе си работата, любимите си програми, сайтове, музика, снимки и да отидете в кафенето, на екскурзия и т.н.

Може да се наложи да изхарчите малко повече пари отколкото за настолен компютър, но предмствата си струват. Разбира се, като си вземете лаптоп трябва да бъдете сигурни, че той отговаря на вашите нужди и изисквания.

Преди да отидете в магазина за да купите лаптоп, трябва да си отговорите на важният въпрос: За какво ще използвам лаптопа? Отговора на този въпрос ще улеснява много изобра и гарантира, че няма да изразходвате излишни пари.

Ето някои характеристики, които трябва да вземете на предвид, когато избирате лаптоп.

Размер и Тегло

Размера и теглото на лаптопа са първото нещо, което забелязвате. Обикновенно с нарастването им нарастват и възможностите на лаптопа. Причината за това е, че размера и теглото на вътрешните компонентите на лаптопа. Компонентите с по-висока производителност имат по-големи размери и нужда от по-добро охлаждане. Това правило е валидно при по-голяма част от лаптопите, но има и изключения.

Ако се нуждаете от висока производителност т.е. да използвате лаптопа за игри, обработка на графика (photoshop, autocad) или работата ви изсиква стартирането на голям брой програми едновременно, може би е добра да изберете по-голям лаптоп. Недостатъците са, че е по-трудно преносим и живота на батерията е по-къс.

Малките по размери и тегло лаптопи може много лесно да ги вземете с вас навсякъде, но те не притежават производителността на големите лаптопи. Ако използвате лаптопа за отваряне на интернет страници, редактиране на Word и Excel документи, чат, видео чат, гледане на снимки и филми, то може би малкия лаптоп е по-доброто решение, защото лесно може да го знаесете в приятел, в заведение, на бизнес среща или на лекции.

Само не забравяйте, че освен лаптопа трябва да носите в себе си и кабела за захранването и мишка (ако използвате).

Размер на дисплея

Размера на дисплея е пряко свързан с размера на лаптопа. Обикновенно колкото е по-голям дисплея, толкова е по-голяма резолюцията, което увеличава качеството на изображението. Ако искате да гледате филми с добро качество или е необходимо да имате повече пространство, то ви е необходим по-голям дисплей.

Процесор

Процесорът е една от най-важните части на лаптопа. Поради големия набор от процесори на пазара изборът може да е много труден. Само две компании произвеждат процесори за лаптоп - AMD и Intel.

Типът на процесора е пряко зависим от размера и целта на лаптопа. Също така те имат пряко въздействие върху прозиводителността и живота на батерията.

Памет (RAM)

От гледна точка на паметта, лаптопите имат по-ограничени възможности спрямо настолните компютрите. Трябва да проверите колко памет притежава лаптопа, но също така трябва да проверите колко допълбнително памет може да сложите в случай на нужда. Може да считате, че 2GB памет е абсолютния минимум.

Хард диск

Първия фактор, който трябва да проверите е скоростта на диска. В повечето случаи скоростта започва от 5400 rpm. Някои лаптопи с висока производителност може да имат дискове с 7200rpm. Колкото е по-висока скоростта на хардиска толкова прозиводителността е по-висока, но имайте на предвид, че значително намалява капацитета батерията. Има лаптопи на пазра с 4200rpm, които са по-ниско производителни, но причината за това е дългия живот на батерията, защото консумират по-малко енергия.

Повечето лаптопи имат от 250GB до 640GB дискове. Ако се нуждаете от заместител на настолния компютър, тогава ви е необходим по-голям диск.

Батерия

Колко добър може да бъде един преносим компютър ако батерията му издържа 30 минути? Опитайте се да намерите лаптоп с поне 2 часа живот на батерията. Като този живот го смятайте при нормални условия т.е. без използването на програми, които натоварват системата.

Имайте на предвид, че може да закупите допълнителна батерия, с която да увеличите многократно възможността за работа.

Тук трябва да направите компромис между производителността и живота на батерията. Ако се нуждаете от заместител на настолния компютър, тогава ви е необходимо висока производителност, защото винаги ще има под ръка захранване.

Интернет свързаност.

Възможността за свързване към интрнет е една от най-важните черти на лаптопа. Поради големия брой безжични рутери, е по-важно да имате добра WiFi свързаност т.е. добра WiFi карта. За целта трябва да вземете карта с 802.11b/g. WiFi картите с 802.11n стандарта са най-използваните.

Гаранция

Преносимите компютри са изложени на голям риск от счупване и повреди. Ако планирате да използвате лаптопа за бизнес срещи и други подобни мероприятия е хубаво да има 3 години гаранция.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара