Medici .

Китайските "Призрачни Градове". Ще се спука ли балона ?

Китайските "Призрачни Градове". Ще се спука ли балона ?
Китай, подобно на Америка, в продължение на години, надува балона със недвижимите имоти, като се достигна до създаването на огромни "Призрачни Градове". Много специалисти твърдят, че се харчат по 2 трилиона долара годишно за построяването на градовете и това е начин да се поддържа растяща икономика, като презумцията е "ако се построи, те ще дойдат да живеят". Но никой не идва.
# Бизнес # Криза # Китай # Капитализъм # Финанси

Китай, подобно на Америка, в продължение на години, надува балона със недвижимите имоти, като се достигна до създаването на огромни "Призрачни Градове". Апартаментите там са вече са притежание на развиващата се китайска средна класа, както и чуждестранни фондове. За първи път от много време пазара показва спад в цените на имотите в 35 от общо 70 града, в който се води статистика.

До този балон се е стигнало, защото китайската средна класа притежава пари за инвестици, но имат прекалено малко възможности за да ги реализират. На тях не им е разрешено да инвестират зад граница, банките предлагат ниска възвращаемост, а пазарите за финансови инструменти са като увеселително влакче. Затова преди 16 години китайското правителство променя своята политика и позволява на хората да купуват свои собствени домове.

Много специалисти твърдят, че се харчат по 2 трилиона долара годишно за построяването на градовете и това е начин да се поддържа растяща икономика, като презумцията е "ако се построи, те ще дойдат да живеят". Но никой не идва. Дори строителите не си правят труда да напълно завършват сградите, защото знаят, че ще ги продадат на инвеститори, а на краен потребител, който търси нов дом.

Недвижимите имоти са се превърнали в много важна част от китайската икономика, защото са достигнали 20% от техния брутен вътрешен продукт.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
2 Коментара
Tito
,
Задължително нещо ще трябва да променят, макар че там корупцията е прекалено голяма. Просто не ми е ясно до кога могат да си държат главата в земята и да се правят, че няма проблем. Явно това си е аранжирана ситуация, както беше Американската криза.
Мето
,
Китай е толкова отачаяна за да опази разтежа на БВП, че допуска абсолютно същата грешка както Америка. Не възможно е да се строят тези градове, без помоща на държавата и раздаваните от нея кредити.