Gandalf the White

Ротшилд – името на успеха

Ротшилд – името на успеха

Почти три века синоним на богатство, власт и разкош е едно име – Ротшилд - влиятелната еврейска фамилия, контролирала и продължаваща да контролира световните финанси. Смята се, че влиянието на многолетната династия банкери е голямо колкото на Световната банка…

# Капитализъм # Интересно

Почти три века синоним на богатство, власт и разкош е едно име – Ротшилд - влиятелната еврейска фамилия, контролирала и продължаваща да контролира световните финанси. Смята се, че влиянието на многолетната династия банкери е голямо колкото на Световната банка…

А и повече. В тяхна власт са голям брой фирми и комплекси като петролната компания „Шел”, най-големия железопътен комплекс във Франция „Компани дю-Нор”, минния комплекс „Льо Никел”, диамантено-минния тръст „Дьо Беер”, както и много други. От десетилетия фамилията отпуска заеми на крале, президенти, дори цели държави, а длъжниците и са сред влиятелните фигури във висшето общество. Къде се крие причината на този успех?

Корените на семейството могат да бъдат проследени до средата на 16 в. и името Моузес (Мойсей) от който вероятно тръгва всичко. Все пак, съвременната история на династията на Ротшилдовци започва във Франкфурт на Майн през 1743. Именно там и тогава се ражда Майер Ротшилд – третия син на бедно семейство от еврейския квартал в града. Родителите на Майер са смятали да го направят равин, но той скоро напуска училище и започва да се занимава с търговия. Мястото, където прекарвал времето си било сметището във Франкфурт. Там той изравял стари медали, значки, монети, изчиствал ги и ги продавал в антикварното магазинче на братята си. Майер се запалил до толкова, че създал собствен нумизматичен каталог и го разпратил на най-изявените нумизмати по онова време. Става така, че не след дълго негови клиенти са дори членове на кралското семейство. Повратна точка в неговия живот е момента, в който негов длъжник става Уилям IX. Кралската фамилия никога не изплаща дълга си към него, но в замяна на това Ротшилд получава монопол върху обширни финансови и индустриални области в страната.

Петимата си сина Майер Ротшилд назначава като управители на семейния бизнес в петте най-развити европейски града по това време – Франкфурт, Париж, Лондон, Виена и Неапол. Определено те са гледали работата си добре, защото, може би благодарение на вродения си нюх, или на еврейската кръв, банките им се превръщат в колоси на европейската борса и финанси. Основните им методи се изразяват в пораждане на конфликти между държавите, получаване на бърза и сигурна информация и навременни, добре планирани действия. Като пример за това може да се даде битката при Ватерлоо. След разгрома на Наполеон към Англия потеглят двама вестоносци – един на правителството и един частен – на Ротшилд. Частният пристига осем часа по рано и Ротшилд, научавайки за победата на англичаните, започва да продава всичките си акции. Всички си мислят „Ротшилд продават, значи Наполеон е победил!” Цените на акциите рухват – всички продават. Тогава, чрез подставени лица, Ротшилд изкупуват всички акции на безценица. Когато се разбират официалните новини, Ротшилд притежават почти цялата английска индустрия, а много богаташки фамилии фалират. Не е чудно, че и днес династията притежава огромно влияние.

Два века и половина живот в тайна – това ли е цената на успеха? Ротшилд пазят всичките си дела скрити, информацията която е известна за тях е или от хора, които са били сравнително близки с фамилията през вековете, или е измислица. Знае се обаче, че Ротшилд са били активни илюминати и сатанисти. Явно е истина, че тайните общества владеят света. Истина е също, че в миналото около семейната трапеза винаги е имало място, предназначено за сатаната. Ротшилдови са били сатанисти поколения наред. Ето и един интересен факт – през Средновековието Звездата на Давид е използвана от арабски магьосници, кабалисти, друиди и сатанисти. С нея е бил украсен и подът на Джамия, открита около Тел Авив и датирана на около 1200 години. Къщите в еврейския квартал във франкфурт не били номерирани. Различавали се една от друга като на всяка бил закачан някакъв символ. Символът на къщата на Ротшилд бил червен щит с изрисувана Давидова звезда. От там идва и името им (от немски: рот – червен, шилд – щит). Звездата не била смятана за еврейски символ преди фамилията да започне за я използва.

Може би и мисълта, че са подкрепяни от дявола, дава самочувствие на Ротшилдови. Вероятно единствения евреин, който е посмял да се шегува със СС и Хайнрих Химлер е барон Луи Ротшилд, директор на виенската банка Кредитенщалт, най-богатият човек в Австрия. Предупреден от частните си агенти да напусне Виена поради настъпването на нацистите. Луи Ротшилд не се трогва много от тази новина и остава във Виена. Той отива на летището на другия ден, където двама немски войници го разпознават и конфискуват паспорта му. Два дни по-късно в замъка му се явяват двама есесовци и му нареждат да ги последва. Ротшилд обаче отговорил, че първо трябва да вечеря…Едва ли някой евреин би останал жив, след като даде такъв отговор на СС. За Ротшилд обаче правилата не важат – той сяда на масата, храни се, измива ръцете си с ароматна вода, пали цигара, пие ежедневните си лекарства и чак тогава отива в щаб-квартирата на СС. Разпитът на барон Ротшилд е звучал така: „И така, вие сте Ротшилд. Точно колко сте богат?”. „Нужни са няколко дни, докато счетоводителите ми установят това въз основа на сегашното положение на световните борси и пазари на суровини.” „Е, добре, тогава кажете поне колко струва виенският Ви дворец заедно с предметите на изкуството в него. “ А отговорът бил „Колко струва катедралата Сан Стефано?”.

Баронът е откаран в килия, но съвсем скоро преместен в по-уютна стая. Междувременно текат преговори между агентите на Ротшилд в Швейцария и СС за освобождаване на барона. Условията са 200 хиляди долара за маршал Гьоринг в Швейцарска банка, акциите на чехословашкия завод „Витковице” , както и имуществото на австрийската банка „Ротшилд” да бъде прехвърлено на хитлеристката партия. Оказва се обаче, че акциите на „Витковице” са били тайно прехвърлени на английска фирма още преди години. За да ги получат, нацистите трябва да платят на английския клон на Ротшилд три милиона фунта.

А във Виена баронът е посетен не от друг, а от самия Хайнрих Химлер. Двамата преговарят цял час за условията, но Ротшилд е непреклонен. Шефът на СС си отива, а скоро след това двама работници към СС внасят в стаята на барона стенен часовник стил Луи IV и грамадна китайска ваза. Също така покриват леглото му с кадифе в портокалов цвят, което е намек, че той ще остане още дълго в тази стая. Баронът обаче знае положението си и нарежда на работниците да изнесат всичко от стаята, защото било голяма безвкусица… На другия ден СС приема условията на Ротшилд и му съобщават, че може да си отиде. Той обаче заявява, че тъй като е много късно, не би могъл да обезпокои приятелите си в Швейцария и затова трябва да остане. Той прекарва още една нощ като гост в щаба на СС със специално разрешение от Берлин, защото това било прецедент в историята дотогава.

И така, през войни и кризи, добри моменти и неволи, фамилията Ротшилд се запазва като основна финансова сила и продължава да дърпа конците на банковото дело и търговията. Фамилията се разраства, а с нея и бизнеса й – банките, клоновете и партньорите и са из целия свят. Те са писали и пишат финансовата и културна история на Европа векове наред. Дали няма да ни изненадат и с още нещо?

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
1 Коментара
dobri
,
Монетарни Матрици и Глобален Монетаризъм
http://virtuals.blog.bg/drugi/2014/12/05/monetarnite-matrici-i-globalniia-monetarizym.1319985