Gandalf the White

Социални Мрежи

Социални Мрежи

Фейсбук, Туитър, блогове...откога те станаха лицето на народа и то не само в милата ни родина , но и в световен мащаб? Да разгледаме по-отблизо историята на "Социалната мрежа".

# Технологии # Култура

Фейсбук, Туитър, блогове...откога те станаха лицето на народа и то не само в милата ни родина , но и в световен мащаб? Да разгледаме по-отблизо историята на "Социалната мрежа".

Както повечето грандиозни идеи , тази за Фейсбук се ражда от нищото, или по-конкретно от една малка мрежа, създадена в Харвардския университет от тогава второкурсникът Марк Зукерберг. В началото тя представлява малък сайт за няколко човека, със снимки и информация за тях. С годините "Социалната мрежа" придобива по голям мащаб, първоначално с инвестициите на някои големи комании в него, с позволението за достъп само за големи корпорации, докато накрая става възможно да бъде използван от целия свят, като ограничението е само да бъдат навършени ...13 години??? от потребителя. Фейсбук даде работа на много хора в много държави и най-важното, особено за пристрастения ни сънародник - сайта е БЕЗПЛАТЕН.В началото най-голямата конкуренция на сайта беше отдавна нашумялата мрежа "My space", но...Фейсбук има много повече преимущества.Можеш да качваш снимки, да споделяш музика с приятелите си, да коментираш статусите им.Иначе казано можеш да се ровиш в живота и спомените на всеки, стига да го "добавиш".Наскоро имаше група във Фейсбук: "Само баба ми няма регистрация във Фейсбук..., а грешка ето я и нея." - самата истина.Почти няма човек който да не се е съблазнил да опита, защото е интересно, занимателно, провокативно...А дори и да няма нищо интересно в живота на другите, има толкова много флаш приложения, глупави игри , с които можеш да си губиш и без това безполезното време, докато си в къщи, на почивка, на работа...

Но какво накара Европейският съюз да стегне мерките за сигурност относно разпространението на лична информация в интернет - скорошните промени в настройките за поверителност, които правят личната информация налична по подразбиране.

Списък с личните данни на 100 млн. потребители на социалната мрежа "Фейсбук" беше публикуван в интернет, съобщи Би Би Си.Това е в противоречие с прокарваната от ЕС политика за повече защита на личните данни в интернет, особено на малолетни, съобщава Европорталът, позовавайки се на Euractiv.

Рон Баус, консултант по интернет сигурност, събрал информацията и я предоставил за свободно сваляне в мрежата. В The Pirate Bay, един от най-популярните уеб сайтове за споделяне на торент файлове, списъкът е свален от над 5000 потребители.

Според gizmodo.com служители на компаниите Apple, AT&T, Cisco Systems, Disney, HBO, Ernst & Young, Oracle, Xerox и много други са сред свалилите файла. От уеб сайта уточниха, че не е задължително това да е станало със знанието на фирмите.

От Фейсбук отговориха с подобряване на защитата на личните личните данни на профила и подаване на съвети за ползване за малолетните потребители, но...Пробвали ли сте да свалите снимка от група или на "добавен" приятел?Да, публикувайки своя информация в интернет пространството, особено в подобен сайт, той се съгласява с условията за ползване.Но се замислете за хилядите незаинтересовани и безхаберни хора, които просто кликват на "Да, съгласен съм." и публикуват не само свои снимки , но и снимки на своите деца.Замислете се и за милионите анкети, игри и други приложения, които използвате, защото са забавни и имат достъп до вашия профил и дори до пощата ви.Опитайте се и да изтриете акаунта си и да го възобновите веднага след това.Учудващо ЦЯЛАТА информация е запазена и безпроблемно може да се включите отново в мрежата...

Ето отзиви от потребители на сайта в блогове и форуми:

"През фейсбук се намерихме класа от прогимназията - след 9 години. И се видяхме и беше хубаво. Без фейсбук нямаше как да стане!"

"Ма наистина се вживявате с тея лични данни - да не ви ги видят извънземните и да отвлекат точно вас"

"На моята страница всичко ми е 1:1 с оригинала. Това е смисълът на фесбук-а"

"Не знам, аз не прекарвам много време във FB, но когато ми споменат за някого по скайп ми е много по- лесно да ми пратят снимка от FB или направо да му проверя профила за да се сетя за кого точно става дума, от колкото да се допитвам до хората със снимки на всички на компютъра... "

Истинска реалност, просто губене на време, възможност за виртуален(по-добър) живот, решете сами...

До днешни дни статистиките на фейсбук посочват:

над 400 милиона регистрирани потребители,

над 20 милиона стават фенове на страници всеки ден,

над 80 000 сайтове използват добавката фейсбук кънект,

чрез която 60 милиона потребители свързват външни сайтове с фейсбук всеки месец.

Над 100 милиона използват фейсбук от своите телефони.

Над 1 милион разработчици от над 180 държави.

Достъпен на 37 езика.

Днес facebook е индифициран като номер 1 в класациите за социални мрежи, и на 2-ро място след google в световната мрежа (world wide web).

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара