Trinity .

Орална Контрацепция

Орална Контрацепция
Свикнали сме да мислим, че оралните контрацептиви са вредни и опасни за здравето, че след дълъг прием е възможно да се увреди напълно фертилитета. Истината е, че като всяко едно лекарство, те имат и положителни и отрицателни качества, затова и се предписват от лекар и се продават с рецепта. След задълбочено хормонално изследване гинеколозите изписват противозачатъчни таблетки, като се съобразяват с физическото състояние, възрастта и желанията на пациента.
# Здраве

Свикнали сме да мислим, че оралните контрацептиви са вредни и опасни за здравето, че след дълъг прием е възможно да се увреди напълно фертилитета. Истината е, че като всяко едно лекарство, те имат и положителни и отрицателни качества, затова и се предписват от лекар и се продават с рецепта. След задълбочено хормонално изследване гинеколозите изписват противозачатъчни таблетки, като се съобразяват с физическото състояние, възрастта и желанията на пациента. Понякога тези лекаства се предписват за лечение на заболявания и хормонални увреждания, а не само като средство за контрацепция.

Основно хапчетата против забременяване (или анти-бебе) се използват като метод за контрол на раждаемостта т.е. са лекарства, които пречат на жената да забременее. Това са хормонални препарати, които могат да съдържат комбинация от хормоните естроген и прогестин. Тази комбинация предпазва от бременност чрез инхибиране на освобождаването на лутеинизиращия хормон (LH) и фоликулостимулиращия хормон (FSH) от хипофизната жлеза в мозъка. LH и FSH играят ключова роля в развитието на яйцеклетката и подготовката на лигавицата на матката за имплантиране на ембриона. Има различни видове противозачатъчни хапчета, които съдържат естроген и прогестин, които се наричат "монофазни", "двуфазни" или "трифазни". Монофазните хапчета против забременяване доставят определено количество естроген и прогестин всеки ден от месеца, а двуфазните - същото количество естроген в продължение на първите 21 дни от цикъла. Трифазните противозачатъчни хапчета имат различна концентрация на естроген и/или прогестин по време на цикъла. Няма доказателства, че някои от тези видове са по ефективни за контрацепция или имат по малко вредни странични ефекти. Някои лекарства, включително и някои антибиотици могат да намалят количеството на хормони в кръвта, но действителното намаляване на ефективността на тези хапчета не е убедително доказано. Независимо от това, някои лекари препоръчват използването и на други контрацептивни методи по време на употребата на противозачатъчни и антибиотици. Примери за лекарства, които причиняват намаляването на естрогени са: Карбамазепин (Tegretol), Фенобарбитал, Фенитоин (Dilantin), Примидон (Mysoline), Рифампин (Rifadin), Рифабутин (Mycobutin), Ритонавир (Norvir) и др.

Оралните контрацептиви се използват за предпазване от бременност или за регулиране на менструалния цикъл. Някои противозачатъчни хапчета могат да се използват за лечение на акне или като метод за спешна контрацепция. Използването на това лекарство не защитава вас или вашият партньор срещу полово предавани болести (напр. ХИВ, гонорея, гъбични инфекции).

Противозачатъчните се приемат след хранене или заедно с храна за предотвратяване на стомашно неразположение. Хубаво е да се приемат по едно и също време всеки ден и най-добре вечер, в случай че се появят странични ефекти, които да пречат на ежедневните дейности (напр. световъртеж, главоболие, умора). Препоръчва се използването на допълнителни мерки за контрол на раждаемостта по време на първата седмица от приема на лекарството, тъй като отнема време действието да започне.

Съвременните орални контрацептиви са ниско дозирани и не могат да навредят на здравето, но разбира се имат и странични ефекти, както и има определени групи жени, които трябва да се отнасят с повишено внимание към физическото си състояние, ако ги приемат. Естрогените повишават способността на черния дроб да съсирва кръвта. Те се смятат за причина за някои заболявания на черния дроб. Жените над 35-годишна възраст, тези с анамнеза за чернодробно заболяване, както и пушачите са изложени на особен риск. Рядко при бременност след прием на орални контрацептиви се наблюдават аномалии на плода (в около седем от 10000 случая), но ясна връзка с фетална аномалия не е твърдо установена. Изменено развитие на половите органи на детето се случва малко по-често, в около три от 1000 случая. Използването на противозачатъчни хапчета по време на кърмене е свързано с намаляване на производството на мляко, намаляване на наддаването на теглото на бебето и намаляване на азота и съдържанието на протеини в млякото. Американският колеж по акушерство и гинекология (АКАГ) препоръчва да не се приемат контрацептиви, съдържащи естроген и прогестин, най-малко шест седмици след раждането, а Световната здравна организация (СЗО) препоръчва отлагане на комбинираните контрацептиви до шест месеца след раждане.

Най-честите странични ефекти на противозачатъчните хапчета са гадене, главоболие, напрежение в гърдите, наддаване на тегло, нередовно кървене, както и промени в настроението. Тези нежелани реакции често отшумяват след няколко-месечна употреба. Жени с анамнеза за мигрена може да забележат повишаване на честотата на пристъпите. От друга страна, жени чиято мигрена е вследствие от колебанията в нивата на хормоните може да забележат подобрение на мигрената, приемайки орални контрацептиви. Рядко противозачатъчните причиняват повишено кръвно налягане, кръвни съсиреци, инфаркт и инсулт. Жените, които пушат, особено тези над 35 години и жените с хронични заболявания(свързани с образуването на кръвни съсиреци, предразположеност към рак гърдата или рак на ендометриума), трябва да бъдат предпазливи при приема на орални контрацептиви. За пушачите, особено тези които употребяват над 15 цигари на ден, рискът от сърдечно-съдови заболявания е изключително голям. Установено е също отрицателното въздействие на оралните контрацептиви върху имунната система, затова е завишен риска от гъбични и бактериални инфекции. Ако имате автоимунно заболяване предупредете вашия гинеколог преди да започнете приема на противозачатъчни. Понякога негативните ефекти се свързват с промяната на сексуално желание у жената, което е естествено, тъй като това са хормонални препарати.

Хапчетата „анти-бебе” правят чудеса за предотвратяване на нежелана бременност. Те са един от най-сигурните методи за контрацепция(но това не означава 100 процента сигурност). Оралните контрацептиви потискат овулацията, което напълно спира освобождаването на яйцеклетки, които да бъдат оплодени, а също помагат на жените да имат по-къси и по-леки периоди на цикъл. Те предотвратяват силните спазми, правят цикъла редовен и облекчават симптомите на предменструалния синдром(ПМС). Противозачатъчните таблетки също осигуряват защита срещу инфекции на фалопиевите тръби и възпалителни заболявания на таза, както и срещу извънматочна или ектопична бременност. Друго предимство на тези лекарства е, че действието им е бързо обратимо, можете да забременеете веднага след спирането им. Специалистите все пак препоръчват интервал от поне 2-4 седмици за предотвратяване на нежеланите ефекти, свързани с увреждане на плода. Установено е също благоприятното въздействие върху кожата, косата и ноктите. В много случаи те лекуват успешно тежка форма на акне, оплешивяване и затлъстяване, предизвикани от хормонални смущения. Въпреки, че се смята за по-опасно да се приемат от жени над 35 години, оралните контрацептиви намаляват симптомите на климактериума.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара