Gandalf the White

Обсесивно компулсивно разстройство (ОКР)

Обсесивно компулсивно разстройство (ОКР)
Нормално е понякога да забравите дали ютията е изключена или дали колата е заключена. В такива случаи се връщате, за да проверите отново. Но в обсесивно-компулсивно разстройство(ОКР), натрапчивите мисли, че нещо не е наред, са толкова много, че пречат на ежедневието.
# Здраве

Нормално е понякога да забравите дали ютията е изключена или дали колата е заключена. В такива случаи се връщате, за да проверите отново. Но в обсесивно-компулсивно разстройство(ОКР), натрапчивите мисли, че нещо не е наред, са толкова много, че пречат на ежедневието.

Какво е обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)?

Обсесивно-компулсивното разстройство е тревожно състояние, което се характеризира с неконтролируеми, нежелани мисли и повтарящи се, ритуализирани действия, които сякаш се се чувствате принудени да изпълнявате. Обикновенно страдащият от ОКР разбира, че това е ирационално поведение , но въпреки това не се чувства в състояние да му се противопостави. Това състояние кара мозъка да „заседне” на определена мисъл или желание. Например, може да се връщате да проверите дали печката е изключена няколко пъти.

Обсесиите(от англ. оbsession – мания) са неволни, на пръв поглед неконтролирани мисли, изображения или импулси, които се случват отново и отново в съзнанието. Те ви принуждават към определени действия с ритуална повтаряемост, които се чувствате задължени да повтаряте отново и отново. Обикновено страдащият от ОКР извършва такива действия като се заблуждава, че така неустоимото желание ще спре и манията ще си отиде. Например, ако си мислите, че не сте изключили печката, вие ще се връщате отново и отново, като ще си мислите, че така ще се уверите в противното и накрая объркването ще спре. Въпреки това, освобождаването от обсесиите никога не е продължително. В действителност, завладяващите мисли, обикновено се връщат с още по-голяма сила.

Повечето хора с обсесивно-компулсивно разстройство попадат в една от следните категории:

 1. Хора, които непрекъснато мият ръцете си, страхувайки се от зараза. Те непрекъснато мислят, че ръцете им са мръсни и нещо подсъзнателно ги кара да ги почистват отново и отново.
 2. Хора, които многократно проверяват неща (дали фурна е изключена, дали вратата е заключена и т.н.), които те свързват с увреждане или опасност.
 3. Хора, които се съмняват непрекъснато, че извършват нещо лошо. Те се страхуват, че ако не всичко, което правят е перфектно и точно направено, нещо ужасно ще се случи или те ще бъдат наказани.
 4. Хора, които постоянно броят и подреждат.Те могат да имат предразсъдъци за някои числа или цветове, обикновенно това е обсебване от ред и симетрия.
 5. Хора, изпитващи страхове, че нещо лошо ще се случи, ако изхвърлят определена вещ. Те принудително трупат неща, от които не се нуждаят всъщност.

Ако имате един от изброените по-долу симптоми е добре да потърсите подходяща помощ. В случай, че не бъдат взети мерки ОКР може да пречи изключително на ежедневието ви, да губи голяма част от времето ви и да ставате все по-обсебен от различни мании и желания.

Най- общо симптомите на ОКР може да се сведат до:

 • натрапчив страх от заразяване с микроби или обикновено замърсяване. Прекомерно отделяне на време за чистене, миене и др.
 • натрапчив страх, че непрекъснато нанасяте вреди на себе си или околните, пряко или косвено
 • натрапчиви мисли и образи на сексуално или друго насилие
 • прекалено съсредоточаване върху религиозни или морални идеи
 • обсесивен страх от загуба или липса на неща, от които може да се нуждаете в последствие
 • вманиачена необходимост от ред и симетрия: идеята, че всичко трябва да е "наред."
 • суеверията; прекомерно отдаване на внимание на нещо, което смятате, че ви прави щастлив или нещастен
 • системна проверка на ключалки, техологични устройства и ел. ключове
 • многократно проверявате близките си, за да се уверите, че са в безопасност
 • често извършване на ритуали, предизвикани от религиозен страх

Необходимо е да наблюдавате децата си за симптоми на ОКР, тъй като с течение на годините те понякога се увеличават и задълбочават. Важно е също да се отбележи, че ОКР е тревожно разстройство, а при деца, симптомите на тревожност може и да отшумят с течение на времето. Така че, едно дете със симптоми ОКР не е задължително да страда от него като възрастен. Въпреки това, симптомите на други заболявания, като например аутизъм и синдрома на Турет, могат да изглеждат като обсесивно-компулсивно разстройство, така че пълният медицински и психологически преглед е от съществено значение преди установяване на диагноза. Най-важно е да отглеждате децата с любов и в спокойна среда, за да намалите чувството им за тревожност.

Терапия и лечение на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Обсесивно-компулсивно разстройство може да бъде повлияно доста ефективно, като се започне от терапия за самопомощ. Въпреки това, лечението което се счита, за най-ефикасно е когнитивно-поведенческа терапия. Тя включва два компонента:

 • излагане на обсесивния обект и превенция на последващите действия
 • когнитивна терапия.

Първият включва многократно излагане на източника на мания. Тогава от страдащия от ОКР се иска да се откаже от натрапчивите действия, които обикновено изпълнява за намаляване на тревожността.Например, ако непрекъснато миете ръцете си, трябва да докоснете дръжката на вратата в обществена тоалетна и след това да бъде предотвратено миенето. Така желанието да измиете ръцете си постепенно ще започне да изчезва от само себе си. По този начин страдащия от ОКР разбира, че не е нужно ритуала да бъде изпълняван и че това няма да го нарани. Така действително се "преквалифицира" мозъка и това допринася за постепенно намаляване на симптоми от такова естество. Смята се, че този вид терапия може да спомогне за излекуването от ОКР изцяло. В когнитивната терапия основния подход за отърсване от обсесиите е концентрирането върху катастрофални мисли и преувеличено чувство за отговорност. Когнитивната терапия преподава здравословни и ефективни начини да се отговори на вманиачените мисли, без да се прибягва до обсебено поведение и извършване на нерационални повтарящи се действия. В повечето случаи обаче, най-ефективният метод е самопомощта.

Ако страдате от обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), можете да си помогнете и сами по много начини. Известният изследовател Джефри Шварц първи подчертава значението на самостоятелното ежедневно лекуване. Ето как в няколко стъпки да помогнете на себе си за избавяне от натрапчивите мисли:

 1. Обучете себе си. Научете всичко, което може за ОКР. Четете книги, посветени на заболяването и се консултирайте с вашия лекар. Колкото повече знаете, толкова повече ще се чувствате в състояние да управлявате вашите симптоми. Можете да намерите много книги за ОКР в онлайн книжарниците.Уменията, които сте научили в процеса на образоване за ОКР, ще спомогнат за премахване на вашите мании и натрапчиво поведение. Това е предизвикателство, което изисква ангажираност и ежедневната практика.
 2. Поддържайте връзка със семейството и приятелите си. Маниите понякога са резултат от социална изолация. Важно е да разполагате със семейство или близки и приятели, към които можете да се обърнете за помощ и подкрепа.
 3. Присъединете се към ОКР група или форум. Споделянето на проблемите със страдащи от същото винаги биха били от полза за вас.
 4. Практикувайте техники за релаксация - медитация, йога, дълбоко дишане, както идруги техники, които намаляват нивото на стрес и тревожност, предизвикани от ОКР.
Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара