Trinity .

Алергиите

Алергиите
Очите ви сърбят, носът ви тече, кихате постоянно или ви сърби навсякъде и се появяват странни обриви по тялото ви. По всичко изглежда, че ви е нападнал „врагът”, наречен алергия. Идва ви да се свиете на топка и да изчакате кошмара да отмине…
# Здраве

Над 80 милиона души в Европа страдат от алергично заболяване, в САЩ - над 50 милиона.

Очите ви сърбят, носът ви тече, кихате постоянно или ви сърби навсякъде и се появяват странни обриви по тялото ви. По всичко изглежда, че ви е нападнал „врагът”, наречен алергия. Идва ви да се свиете на топка и да изчакате кошмара да отмине...

Какво е алергията?

Това е необичайна реакция на имунната система към неща, които обикновено са безвредни за повечето хора. Когато сте алергични към нещо, имунната система погрешно смята, че това вещество е вредно за тялото ви. (Вещества, които предизвикват алергични реакции, като например някои храни, прах, растителни полени и лекарства, са известни като алергени.) В опита си да защити организма, имунната система произвежда антитела тип IgE срещу този алерген. Те от своя страна карат организма да отделя различни химични вещества в кръвния поток, едно от които е хистаминът. Той действа на очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата, или стомашно-чревния тракт и причинява симптоми на алергична реакция. Бъдещото излагане на същия алерген ще предизвика тази реакция на антителата отново. Това означава, че всеки път, когато влизате в контакт с този алерген, ще имате алергична реакция.

Какви са симптомите на една алергия?

Алергичните реакции могат да бъдат леки или по-сериозни - астматичният пристъп често е алергична реакция към нещо, което е вдишано в белите дробове.

Повечето алергии имат множество симптоми наведнъж. Освен по горе изброените – хрема, сълзене на очите или обриви и сърбеж, има редки случаи, в които алергията протича много тежко и дори може да бъде смъртоносна. Такава реакция на организма се нарича анафилаксия. Симптомите включват затруднено дишане, затруднено преглъщане, подуване на устните, езика и гърлото или други части на тялото, както и виене на свят или загуба на съзнание. Анафилаксията обикновено се проявява минути след първоначалното излагане на алергена, но в някои случаи може да се забави до 4 часа. За щастие анафилактичните реакции не се срещат често и могат да се лекуват успешно с подходящи медицински процедури и спазване на специални режими.

Как да различим алергията от обикновена простуда?

Ако през пролетта и лятото непрекъснато кихате и имате хрипове при дишане, най-вероятно имате алергия. Месец май е обявен за „пиков” за повечето алергии. Настинките могат да се появят по всяко време, но са по-често срещани в студените месеци. Те обикновено продължават по няколко дни до седмица, като симптомите намаляват постепенно и състоянието ви се подобрява. За разлика от тях, алергиите продължават толкова време, колкото продължава и излагането на дадения алерген. И двете състояния са свързани с хрема, сълзене на очите, понякога кашлица, но настинките, както и някои вирусни инфекции често са съпроводени с висока температура и болки в ставите.

Все пак е най-добре да се посъветвате със специалист, който да ви ориентира относно лечението, независимо дали е настинка, грип или алергична реакция.

Защо хората получават алергии?

Задълбоченото проучване на алергиите води до извода, че те често са наследствени, което означава, че може да се предават чрез гените. Въпреки това, само защото родителите ви имат алергии, не означава автоматично, че и вие също имате. Човек обикновено не наследява определена алергия, а само предразположеността към различни алергени. От имуннат ви ситема зависи как ще реагира на проблема.

Кои са най-често срещаните алергени?

Някои видове храни

Хранителните алергии са най-често срещани при деца и често отминават с възрастта. Въпреки че в някои случаи могат да бъдат сериозни, много от тях просто предизвикат досадни симптоми като обрив, сърбеж, запушен нос или диария. Храните, от които хората най-често са алергични, са млякото и млечните продукти, яйцата, пшеницата, соята, фъстъците, черупковите плодове и морските дарове.

Ухапвания и ужилвания от насекоми

Отровата отделяна при ухапвания и ужилвания от насекоми може да предизвика алергична реакция. В повечето случаи тези симптоми преминават трудно и са свързани с анафилактична реакция при някои хора.

Различни частици в атмосферата

Най-често срещаните алергени са наричани „алергени на околната среда”. Примери за такива микрочастици във въздуха, които могат да причинят алергии са акари (малки буболечки, които живеят в домашния прах) спори на мухъл, животински пърхот (люпеща се суха кожа или засъхнала слюнка на вашите домашни любимци), както и цветен прашец от тревата и дървета(познато като полени).

Лекарства

Антибиотици, както и други лекарства, използвани за лечение на инфекции са също сред често срещаните алергени.Има и много лекарства, които се продават без лекарско предписание, носещи висок риск от алергии.

Химикали

Някои козметични средства и перилни препарати може да предизвикат у хората сърбящ обрив (уртикария). Обикновено това е така, защото имунната система отговаря на химическия състав на тези продукти. Багрила, почистващи препарати и пестициди също може да предизвикат алергични реакции.

Как лекарите диагностицират и лекуват алергиите?

Ако личният ви лекар подозира,че може да имате алергия, той или тя ще ви насочи към алерголог (лекар, който е специализиран в тази област) за по-нататъшни тестове. Алергологът ще ви попита за симптомите на алергията (като например колко често се срещат и кога) и дали всички членове на семейството ви имат алергии. След това в зависимост от вида на предполагаемата алергия ще ви насочи към подходящите изследвания - дермален или кръвен тест.

Най-добрият начин за избягване на алергичните реакции е да стоите настрана от веществата, които ги причиняват (нарича се избягване). Лекарите също така лекуват някои алергии използвайки подходящи медикаменти. В никакъв случай обаче не се опитвайте да се сдобиете с лекарства, които не са изписани специално за вас, това може да усложни симптомите и да влоши фатално състоянието ви.

Избягване

При хранителните алергии, да се избягва алергена е от изключителна необходимост. Това е така, защото за разлика от алергиите от микрочастиците, които могат да бъдат овладяни с медикаменти, единственият начин за лечение на хранителните алергии е да се избягва алергена изцяло. Например хората, които са алергични към фъстъци, трябва да избягват не само фъстъците, но също така и храни, които могат да съдържат дори минимални следи от тях. Това избягване може да помогне за защита срещу химически, лекарствени и др. алергени, свързани с контакти с животни. Всъщност, за някои хора, неизлагането на алергена е достатъчно, за да се предотвратят симптомите и не е необходимо да се приемат медикаменти.

Ето няколко неща, които могат да ви помогнат да избегнете алергиите:

  • Дръжте домашните си любимци далеч от някои стаи, като спалнята ви например
  • Премахнете старите килими и черги от стаята си (твърдите подови повърхности не събират толкова прах).
  • Не поставяйте тежки завеси и се отървете от всичко друго, което позволява да се натрупва прах.
  • Почиствайте често. Използвайте специални покривала или торби, в които да прибирате възглавниците и матраците, ако сте алергични към домашен прах.
  • Ако сте алергични към полени, дръжте прозорците затворени, когато сезона на цветния прашец е в своя пик; преобличайте се след като се приберете от вън и естествено избягвайте цветя и тревни площи.
  • Ако сте алергични към плесени, избягвайте влажни райони, например мазета и пазете банята си чиста и суха.
  • Изплаквайте дрехите си добре при пране, за да не остава перилен препарат по тях и не използвайте козметични продукти, за които се знае, че са високо-алергенни.

Медикаменти и инжекции

Лекарства като хапчета или назални спрейове често се използват за лечение на алергиите. Въпреки, че лекарства могат да контролират симптомите на алергия (като кихане, главоболие, запушен нос и т.н.), те не биха могли да ви излекуват напълно. Това означава, че е възможно в последствие симптомите отново да се появят. Някои такива лекарства предизвикват сънливост и умора.

За справяне с анафилактична реакция много лекари използват инжекция с епинефрин (синтетичен вариант на адреналин). При необходимост личният ви лекар ще ви снабди с лесно преносима доза в контейнер,приличащ на писалка, който да носите със себе си.

Имунотерапевтичните инжекции също са ефикасен начин да се справим с алергията. Обикновено мисълта за инжекции е плашеща, но хората бързо свикват с тях. Колкото повече инжекции си направите, толкова по-вероятно е организмът ви да изгради антитела към алергията. Такава терапия обаче помага единствено в случаи като чувствителност към полени, прах, домашни любимци, ужилвания и ухапвания от насекоми. Имунотерапевтичните инжекции не могат да се използват при хранителна алергия например.

Ако все пак имате диагностицирана алергия и мразите това състояние до болка, не се отчайвайте – не сте сами. По последни данни над 80 милиона души в Европа страдат от раззличен вид алергично заболяване, в САЩ - над 50 милиона. Затова и лекарите работят усърдно за разработването на нови лекарства и средства за борба с тях.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара