Trinity .

Свободата на словото или лъжите в медиите

Свободата на словото или лъжите в медиите
Здравната информация често е представена като сензация във водещите медии със заглавия обещаващи повече от това, което в действителност се случва. Как става това изкривяване?
# Здраве # Мъдрост # Пропагандна

Здраве - това е едно от нещата, за които мислим ежеднвено през целия си живот. Всеки от нас се стреми към по-добро здраве, като използва за целта различни методи и продукти. От съвсем малки ние сме всекидневно "обучавани" в медицината - нашите родители, роднини, приятели ни посвещават в различни "трикове" за лечение. Това се получава, защото една основна тема на разговори в обществото ни са болестите. И тъй като здравната ни система е неефективна, всеки от нас търси различен начин за справяне със здравословните си проблеми. Така някои се захващат с йога и различни източни изкуства, други се лекуват с билки и натурални продукти, а една група от хора опитват експерименталната медицина.

Точно с тази група от хора, нуждаещи се от лекарства, злоупотребява един изключително влиятелен фактор в живота ни - медиите. Те натрупват изключителна популярност и доверие във времето на прехода и периода, в който всеки се възползва от свободата на словото. Но в един момент със свободата на словото започна да се злоупотребява до толкова, че в медиите навлязоха различни преувеличени, неистинни или силно променени истории. Стигна се до там, че хората не знаят на какво да вярват.

Във всеки вестник четем за някое ново медицинско откритие, което ще ни излекува по безотказен начин. Масажист предлага да ни отърве от дисковата херния, нови капки за нос обещават да ни спасят от синузита, или пък сме агитирани да си купим крем за лице, който безотказно премахва бръчките за 24 часа. Пускаме телевизора и мъже в бели престилки ни рекламират нов екстракт от някоя незнайна билка, който ще ни помогне срещу главоболието, безсънието или пък „за да вдигнем самолета”. Вече дори не можем да проверим електронната си поща спокойно – отстрани до полето за име и парола ни излиза реклама на лек срещу „Упоритите уроинфекции”.

На какво от всичко това да вярваме? Ако всеки от тези продукти действаше, щяха ли коридорите на болниците да са пълни с хора, щяхме ли да се редим на опашки по аптеките? На практика, ние живеем в една мъгла – информацията, която достига до нас относно това, което се случва в другата част от света, е избрана, прецедена и трансформирана от властващите медии. Малцина са тези, които научават истински новини – това са хората, които не разчитат на медиите, а достигат до желаната информация чрез Интернет – като контактуват и обменят мнения и опит с други хора в сигурни информационни източници и форуми. Всички останали, които се осланят на вестниците и телевизията, рискуват да бъдат излъгани и да се превърнат в жертви на една система, която търси печалба на основата на дезинформираност и наивитет.

Всъщност, медиите в България са открили различни способи, чрез които да привличат клиенти към този печелиш бизнес. Големите лъскави заглавия, натрапчивите мелодии, известните лица, които рекламират фалшиви продукти – всичко това е част от една огромна рекламна кампания, едно действие от страна на медиите за влияние върху съзнанието на хората. Всеки ден се появяват статии и репортажи, които привличат вниманието с крещящи заглавия-лозунги, а пропускат важни подробности, които, взети под внимание, ще ни откажат от купуването на даден продукт. Едва ли някой от нас е прочел в статия, рекламираща нов вълшебен продукт, че той действа само в 5 % от случаите. Нито пък е попадал на реклама, която цитира ситния шрифт в някое ъгълче на опаковката, а именно, че даден продукт действа, само ако се използва съвместно със силен антибиотик или някакво друго утвърдено лекарствено средство.

При един закон, който да забранява публичното разпространение на невярна информация и да налага наказание на извършителите, нещата биха стояли по по-различен начин. Тогава може би до нас щяха да достигат истински открития на науката и медицината, които, макар и не съвършени, биха могли да бъдат използвани за добро. Това всъщност не би било ограничаване на свободата на словото, а ограничаване на разпространението на лъжлива и невярна информация. Такъв закон, разбира се, никога няма да бъде приет, защото е неудобен за тези, които държат властта във ръцете си (това не винаги са политици и главнокомандващи – доста често това са фигури в сянка).

Какво е решението на този проблем и как хората могат да достигнат до вярна информация, която да им помогне? За начало, доверието, което оказваме на медиите, трябва да бъде сведено до минимум. Всичко, което видим, чуем или прочетем, трябва да бъде проверено на други места. Не трябва да приемаме нищо, което ни рекламират за чиста монета, а да потърсим различни източници, мнения, коментари. Така може би поне малко ще се обезсили властта на медиите върху живота ни и ще се обмисли практиката да бъдем заливани с фалшива информация. От друга страна, продължите ли да вярвате безпрекословно на всяко лъскаво заглавие с удебелен шрифт, на всеки нов фрапантен продукт, рискувате да станете жертва, да бъдете въвлечени в тази безпределна машинация, имаща за цел печалба чрез използване на собствените ни проблеми и страхове срещу нас самите. Преценете сами.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара