Trinity .

Вирусът - Убиец (HPV)

Вирусът - Убиец (HPV)

История на човешкия папилома вирус.

За съжаление няма хора, които да са застарховани срещу болести, предавани по полов път. Един от най-бавните, но най сигурни вредители е човешкия папилома вирус (HPV).

# Здраве

История на човешкия папилома вирус.

За съжаление няма хора, които да са застарховани срещу болести, предавани по полов път. Един от най-бавните, но най сигурни вредители е човешкия папилома вирус (HPV).

Да започнем от определението за вирус (на латински virus означава отрова). Това е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми. Ще продължа на по-прост език и ще добавя, че те нямат собствен апарат за възпроизвеждане, а използват човешката клетка за тази цел. Учените все още спорят дали може да се начислят към живата или неживата природа. Интересен факт е, че е установена зависимостта между наличието на ракови клетки и някои видове на човешкия папилома вирус.

HPV не е сред най-популярните теми у нас, въпреки че България е сред първите в класацията за най-висока смъртност от рак на шийката на матката в Европа, а самият вирус е един от най-разпространените заболявания в полово активна възраст.

Съществуват около 100 щама на вируса, 40 от тях се предават по полов път, при извършен необезопасен полов акт. Други разновидности на вируса се пренасят чрез физически допир и могат да доведат до формирането на брадавици, лишеи, както и опасни злокачествени кожни образувания.

18 от полово предаваните щамове на HPV са висококанцерогенни(спомагат преобразуването на нормална в ракова клетка). При наличие на типовете 16 и 18 има 38 пъти по-висок риск от образуването на цервикален рак, а при типове 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59 и 66 риска е седем пъти по-голям.

Кондиломите на половите органи също са представители на HPV вируса, предизвикват се от HPV тип 6 и 11 и представляват образувания наподобяващи брадавици. Отстраняват се единствено с медицинска намеса.

Папилома вируса засяга както мъже, така и жени. Обикновенно симптомите са почти незабележими, особено при мъжете, но вирусът е изключително опасен и за тях. Диагностицирането на HPV вируса при жените става с посещение при гинеколог и извършването на стандартна цитонамазка. При мъжете съответно чрез преглед при уролог. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау. Затова и на някои места ще срещнете името му като PAP тест.

Противно на очакванията на повечето хора прегледа за наличие на HPV не е болезнен, нито неприятен.Болезненост може да се появи единствено при напреднал стадии на заболяването.

Как да се предпазим

Безопасният полов акт чрез използването на кондоми е най-добрия начин да се предпазим от болести предавани по полов път.На пазара скоро се появи и ваксина срещу човешкия папилома вирус. Имунизациите са подходящи за момчета и момичета от 9 до 15 годишна възраст. Най-ефективна е ако се направи преди започване на полов живот. Прави се на три курса, през два и после шест месеца от първата имунизация. През юни 2006г. в САЩ бе одобрена профилактичната ваксина, разработена от френско-германския фармацевтичен концерн Санофи-Авентис. През септември 2006 тази ваксина бе одобрена и от Европейския съюз. В Европа ваксината се продава под търговските марки "Гардазил" (Gardasil) и "Силгард" (Silgard). Преди имунизация обаче задължително се посъветвайте с гинеколог.

Резултатите

Резултатите от теста за наличие на HPV вирус могат да бъдат следните:

  • PAP I - няма възпаление или видоизменения(обикновено резултатът се постига от девствени жени или много рядко при жени в полово-активна възраст).
  • PAP II- наблюдава се цервицит(леко въспаление на шийката на матката), но в повечето случаи това се смята за нормален резултат.Няма преобразуване на клетки.
  • PAP IIIА - тежко възпалително видоизменение.
  • PAP IIIБ - лека до средно-тежка дисплазия(видоизменение в нормаланата клетка).Няма наличие на ракови клетки.
  • PAP IV - тежка дисплазия
  • PAP V - съмнения за инвазивен карцином.

Какво да правим ако сме заразени?

Ако след провеждането на PAP теста се установи, че сте заразени с човешки папилома вирус, първото нещо което трябва да направите е... да не се паникьосвате. Положителните резултати не означават Рак и вируса е овладяем ако се хване навреме. Доскоро беше разпространено твърдението, че вирусът остава в организма завинаги и при отслабване на имунната система може отново да се "съживи", но много лекари вече го отрекоха. Вашият гинеколог ще ви назначи подходящо лечение или хирургическа намеса.Важно е обаче да се вземат мерки навреме, за да не се разпространи и влоши увреждането от вируса.

За повече информация посетете сайта на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката “HPVGard” или се свържете със специалистите на организацията на горещата телефонна линия 0700 1 87 87. При препоръка от вашия гинеколог можете да посетите и специализирана лаборатория, която се занимава с диагностициране на вида HPV вирус и неговите последсвия.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
3 Коментара
ааа
,
fafafafa
Теодора
,
Здравейте,
След днк тест се установи,че имам чпв 59 и лека експлозия CIN 1 .
Има ли лечение на вируса и в кои случаи се налага кюертаж?
Изключително притеснена съм и за партньора.Какви мерки трябва да се вземат?
Предварително благодаря
София-Рая
,
Искам да попитам може ли човек да се излекува напълно от този вирус?