Medici .

Маркетингов План

Маркетингов План

Ако маркетингът е всичко, което правите да поставите вашия продукт (или услуга) в ръцете на потенциалните клиенти, как се прави всичко - особено ако сте сам? Един план би помогнал много.

# Бизнес # Маркетинг

Ако маркетингът е всичко, което правите да поставите вашия продукт (или услуга) в ръцете на потенциалните клиенти, как се прави всичко - особено ако сте сам? Един план би помогнал много.

Маркетинговия план е повече от картата за успех. Той действително е процес за съдаване на план и веднъж завършен, той разкрива ясен път към бъдещите клиенти.

Една добра карта разкрива конкретни елементи информация. Добрият маркетингов план трябва да направи същото за вас. Тук са шест неща, които маркетинговия план трябва да ви помогне да постигнете:

  1. Докажете, че сте разбрали вашата индустрия. Знанието за вашия продукт не е достатъчно.
  2. Определете вашия целеви пазар. Това са хората, които са възможно най-склонни да купят вашия продукт или услуги.
  3. Идентифицирайте своята конкуренция. Кой е там и какви са те?
  4. Установете ценообразуването, дистрибуцията и позиционирането на продукта или услугата. Колко ще струва продукта или услугата плюс справедлива печалба? Как ще я постигнете? И къде се вписват на пазара?
  5. Намерете инвеститор. Ако искате да привлечете инвеститори, написан маркетингов план е от съществено значение.
  6. Съсредоточете се върху една ефективна маркетингова концепция.

Тук са основните компоненти, които трябва да се вземат предвид при написването на вашия маркетингов план.

Мисия (или визия)

Това е външна комуникация на ценностите на вашата компания т.е. отговори на въпроса "Кой съм аз и какво правя аз тук".

Цел на компанията

Този раздел е за това, което искаш да направиш, до кога и как (какви са вашите ресурси?). Това са конкретни, измерими цели и е общо дело на цялата си фирма. Това не е просто продажбена цел. Ако сте предприемач , целта на компанията може да служи и като маркетингова цел.

Анализ на пазара

Трябва да се дискутират различни фактори на пазара във връзка с вашия продукт. Тези фактори включват правни, социални, политически, икономически и технологични съображения.

Целева аудитория: На базата на вашите проучвания, разберете кои са вашите клиенти и как могат да ги достигнете.

Конкурентен анализ

Вашите предварителни изследвания трябва да разкрият конкурентите. Какво правят във връзка с вашия продукт? Какви предимства имате? Как може да се запазите предимството?

План за действие

Вие сте направили вашата карта. Сега вече можете да определите най-добрия начин да достигнете до своите клиенти. Този раздел от вашия маркетингов план описва какави медии ще използвате, за да достигне желаната аудитория. Реклама - кога, колко често и на каква цена. Връзки с обществеността - конкретни програми и промоции, които биха грабнали интереса на аудиторията. Стратегии за продажби - инсентив програми за представители и дистрибутори, както и бъдещи клиенти.

Един успешен маркетингов план се основава на проучвания и анализи. Но тъй като информацията може да бъде манипулирана така, че да докажете почти всичко, интуицията и прозрението също толкова важно. Както Едуард де Боно казва: "Доказателството често е не повече от липса на въображение".

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара