Gandalf the White

Какви качества трябва да притежава човек, за да се възползва от правата и привилегиите си ?

Как да разбера дали работодателят ме осигурява, върху каква сума и в момента тече ли ми трудовият стаж? Какво да направя,, за да си получа лекарствата от Здравната каса? Какви документи трябва да събирам, за да ми изчислят пенсията? И като я изчислят, как да разбера дали изчислението е правилно?

# Драма

Как да разбера дали работодателят ме осигурява, върху каква сума и в момента тече ли ми трудовият стаж? Какво да направя,, за да си получа лекарствата от Здравната каса? Какви документи трябва да събирам, за да ми изчислят пенсията? И като я изчислят, как да разбера дали изчислението е правилно?

Много хора отчаяно махват с ръка и се преструват, че тези въпроси не съществуват или в най-лошия случай не се отнасят за тях. Това е напълно разбираемо като се има предвид колко главоболия и неприятности причинява търсенето на техния отговор. По-добре и безопасно е да си работиш, да не се интересуваш много за осигуровките, а ако ти дадат болничен лист, вместо да се занимаваш с НОИ, просто да си вземеш отпуск. Не си струва труда да отидеш на балнеолечение с намаление от НОИ, затова може да минеш и без почивка. Тези разсъждения донякъде са основателни, защото спокойствието ни е по-ценно от всякакви бюрократични главоболия. Но идва момент, когато сме притиснати натясно в ъгъла и или трябва да си търсим правата, или да се откажем с голяма загуба на пари, медикаменти или услуги. Има хора, успели да се справят в тези борби. Полезно е да знаем какви качества притежават, за да се поучим от тях.

Ерудиция. Това е най-ценното качество, така да се каже, основата на пирамидата. То се изразява в детайлно познаване на съответните закони и непрекъснато следене за промени и допълнения. Може би ще възразите, за всичко си има служители, само трябва да отидем при тях и те ще ни насочат. За съжаление обикновено служителите не познават не само закона, но и конкретните изисквания, за да получим една или друга услуга. Ако подадем документите си за пенсиониране, има голяма вероятност изчислението на пенсията да е неправилно. Можете да докажете това само с детайлно познаване на начините за изчисляване. И така е във всичко. Никой няма намерение да ви подскаже верния път. За да се чувствате добре, трябва да познавате Кодекса на труда, Пенсионния закон, Здравния закон, Семейния кодекс и още много други. И въпреки това никога не можем да сме сигурни, че някое наше право не дреме някъде свито, а на нас и на ум не ни идва да го потърсим.

Търпение и издръжливост. Познаването на закони и наредби е добро нещо, но съвсем не е достатъчно. То трябва да се прилага и на практика. Повечето от тези процедури са свързани с ходене, чакане по опашки, събиране на редица документи, които се променят всяка година. Естествено, ако човек е много зает или не е достатъчно силен, ще не ще, трябва да се откаже. Много деца не получават детските си надбавки, много пенсионери и инвалиди не получават помощи за отопление или добавки за интеграция, защото им е трудно или непосилно да се справят с бюрокрацията. А голяма част от това би могло да става автоматично. Нали за да си платим данъците, не подаваме документи всяка година? И тук си казва думата естественият подбор – най-силните и здравите могат да си намерят по-евтини продукти и да ги носят през целия град.

Борбеност. Дори когато сме сигурни в своята правота, често се налага да я отстояваме ден след ден. Може дълго да се влачим от учреждение в учреждение, да ни обясняват, че имаме грешка, да не обръщат внимание на нашите доводи, да ни връщат по няколко пъти за едно или друго. Ако започне процес на писане на жалби, възражения и чакане на отговори, това си е истинска борба. Ако не оставим някои от проблемите неразрешени, трябва да водим по няколко битки наведнъж. Затова и борците са малцина.

Воля за живот. Това е мощният двигател, който кара хората да правят най-доброто за себе си. Много от заболяванията изискват периодично лечение, и то се полага на болните, но кой знае защо това се пази в тайна. Неизвестно как някои хора ползват не само полагащите им се услуги, но научават навреме за всички програми или оздравителни мероприятия и се възползват от тях. Вярвам, че ще живеят по-дълго, ако не заради ползата от лечението, поне благодарение на бойната готовност, която винаги поддържат.

Прекрасни качества, достойни за героите от приказките – енциклопедични познания, издръжливост и смелост, готовност за борба, воля за живот. Жалко само, че не се използват за някое велико дело, а за простото получаване на нещата, които ни се полагат. Ако не беше тъжно, можехме и да се посмеем, нали?

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
0 Коментара