Medici .

Какво е ETF (борсово търгуван фонд)

Какво е ETF (борсово търгуван фонд)

Борсово търгуваните фондове (ETF) са вид финансови инструменти, чиито уникални предимства пред взаимните фондове хващат окото на много инвеститори. Ако намирате задачите за анализ и избор на отделни акции много трудоемки, ETF може да бъде подходящ за Вас.

# Инвестиции # Финанси

Борсово търгуваните фондове (ETF) са вид финансови инструменти, чиито уникални предимства пред взаимните фондове хващат окото на много инвеститори. Ако намирате задачите за анализ и избор на отделни акции много трудоемки, ETF може да бъде подходящ за Вас.

Какво е ETF (борсово търгуван фонд) ?

Може да гледате на ETF както взаимен фонд, който се търгува както обикновенните акции. Също както индексните фондове, ETF представляват кошница от акции, които отразяват индекс като S & P 500. Един ETF, обаче, не е договорен фонд, той търгува както всяка друга компания на фондовата борса. За разлика от взаимните фондове, които имат нетната стойност на активите (НСА), изчислена в края на всеки търговски ден, цената на ETF се променя през целия ден, в зависимост от търсенето и предлагането. Важно е да запомните, че при ETF опитват да следват на възвръщаемостта на индексите, но няма гаранция, че те ще бъде точно така. Не е необичайно да видите в края на годината 1% или повече разлика между действителния индекс и ETF. Притежавайки ETF, вие получавате диверсификация на индекс фонд плюс гъвкавостта на акцията. Понеже ETF се търгуват като акции, можете да правите къси продажби, да ги купувате на маржин, както и закупите само една акция. Друго предимство е, че разходите за управление на повечето ETF са по-ниски от тези на повечето взаимени фондове. При купуване и продаване на ETFs, плащате на брокера Ви същата комисионна, която плащате при нормална търговия.

Видове ETF

Първият ETF фонд е "S & P 500 Index Fund", кото започна търговия на Американската фондова борса (AMEX) през 1993. Днес може да видим широка гама от ETF фондове - специфични за отделните сектори, специфични за отделна страна и индексни - има стотици ETF, които се търгуват на свободния пазар.

Можете да намерите ETF за почти всякакъв вид сектор на пазара. Например, ако сте заинтересовани от сектора на здравеопазването, може би ще си заслужава да разгледате Vanguard''s Health Care Viper (борсов код VHT). Или, ако искате участвате в сектора на интернет инфраструктурата, тогава може би Merrill Lynch''s HOLDRs (борсов код IIH0) може да бъде за вас.

Всички ETFs са пасивно управлявани, което означава, че инвеститорите спестяват много от таксите за управление. По-долу ще намерите кратък преглед на някои от най-популярните ETF:

Nasdaq-100 Index Tracking Stock (QQQQ)

Този ETF представлява индекс Nasdaq-100, който се състои от 100-те най-големи и най-активно търгувани не финансови акции на Nasdaq, QQQQ предлага широка експозиция на технологичня сектор. Тъй като ограничава риска, който идва с инвестирането в отделните акции, QQQQ е чудесен начин да се инвестира в дългосрочен план в преспективите от технологичната индустрия. Диверсификация, която предлага, е огромно предимство, когато има нестабилност на пазарите. Ако една технологична компания падне под очаква печалба, то най-вероятно цената на акцията ще падне. Между 2000 и 2004 г., QQQQ е бил от най-търгуваните индекс фонд.

SPDRs

Обикновено наричани паяци, тези инвестиционни инструменти следят показателя S & P 500 и ще ви даде собственост от него. Представете си проблемите и разходите за закупуване на акции от всички 500 компании от S&P 500! SPDRs позволяват индивидуалните инвеститори да притежават част от индекса по ефективен начин.

Друга полезна функция на SPDRs е, че те разделят компаниите от S&P 500 на различни сектори и ги продават като отделни ETFs, има буквално десетки от тези видове ETF. В "сектора на технологичните компании", например, съдържа над 85 акции обхващащи продукти като телекомуникационно оборудване, микрокомпютърни компоненти, и интегрални схеми. Този ETF се търгува под символа XLK на AMEX, DC.

iShares

iShares е търговска марка на Barclay''s (Barclay''s Global Investors "BGI"). През 2004 г. е имало около 120 iShares търгувани на повече от 10 различни фондови борси. Barclay has put out a number of technology-oriented iShares that follow Goldman Sachs''s technology indexes. Barclay постави редица технологична насоченост, които следват, iShares Goldman Sachs технология на индексите. All of these particular ETFs trade on the AMEX. Всички тези конкретни търговия на ETFs AMEX, DC.

Vipers

Точно като iShares са търговска марка на Barclay, VIPERs са търговската марка на Vanguard. Vipers, или Vanguard Index Participation Receipts, са структурирани като класове акции на отворени фондове. Vanguard предлага ETF за най-различни области на пазара - финансова, здравеопазване и др.

DIAMONDs

Diamonds Trust Series I, следват движението на Dow Jones Industrial Average. Борсовия код е DIA, и се търгуват на AMEX, DC.

Едно голямо основание за да инвстирате в ETF е, че те опростяват индексното и секторното инвестиране по начин, който е лесен за разбиране. Ако почувствате, че даден сектор или индекс ще реализира печалби, отворете дълги позиции. Ако, обаче, мислите, че зловещи облаци са надвиснали над пазара за известно време, имате възможност да отворите къси позиции.

Комбинацията от диверсификация, ниска цена и гъвкавостта, която предлагат ETF, прави тези инструменти едни от най-полезните и атрактивни нововъведения на финансовия инженеринг към днешна дата.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
1 Коментара
dani
,
Замисъла на тия фондове е много добър, само където трябва да разбираш и да следиш тези неща.