Aleksandar V

Какво е необходимо за да отворите заведение

Какво е необходимо за да отворите заведение

На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последтвие ги спира. Ще се опитам да ви нахвирлям някои от необходимите неща и перипети, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист и да не разчитате на статията.

# Инвестиции

На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последтвие ги спира. Ще се опитам да ви нахвирлям някои от необходимите неща и перипети, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист и да не разчитате на статията.

Отварянето на собствено заведение не включва само наем на помещение, намиране на персонал и зареждане със стока. То е един сложен и скъп процес.

Като за начало трябва да регистрирате фирма. Хубаво е фирмата да е ЕООД или ООД, но не регистрирайте ЕТ. Разходите по регистриране на ЕООД са към 500 лева, което включва адвокат, който да попълни документите за регистрация. Не се отказвайте от услугите на адвоката, защото на по-късен етап може да излезе много скъпо.

След това трябва касов апарат. Много фирми предлагат касови апарати и тяхната поддръжка. Tрябва да забравяте, че ви трябва поддръжка.

Много е важно правилното водене на счетоводството, защото може да се стигне до неприятни последствия. За целта е най-добре да наемете счетоводна фирма или частно лице, което да се занимава с всичко това. В интернет има много обяви, но най-добре е да се посъветвате с някой познат за избора.

Ако оборота на заведението надмине 50 000 лв., то ще трябва задължително да се регистрирате по ДДС, което означава, че разходите за счетоводни услуги ще се увеличат най-малко двойно.

Освен за зареждане на стока, са ви необходими първоначално известна сума пари за плащането на осигуровки (здравни, пенсионни и др.) на служителите.

Не трябва да пренебрегвате и загубата на приблизителната сума от 30-40 лв на месец от банковите такси. Тези такси за резултат от плащанията ви към държавата. Също така ток, вода и т.н.

Помещението за вашето заведение също така е много важно. То трябва да е на добро място, лесно откриваемо, да е удобно и т.н. Това всеки го знае, но много важен фактор е статута на помещението. Много добър ход е да намете/закупите помещение, което вече има статут на кафене или ресторант. Ако няма, то ще са нужни към няколко хиляди лева и минимум 9 месеца да се промени този статут (това са примерни цифри и време, на различните места може да е различно), като винаги има риск за получаване на глоба, изнудване или дори да закрият заведението.

Необходими са документи за отваряне на зведение:

 • достоверение за актуално състояние с дата на издаване не повече от 30дни към датата на подаване на заявлението.
 • Удостоверение,че лицето не е в процедура по ликвидация или несъстоятелност с дата на издаване не повече от 30 дни.
 • Справка за професионална и езикова квалификация на персонала ,прил. 7 и 8
 • Копия от документите, удостоверяващи професионалната и езикова квалификация на управителя на туристическия обект.
 • Формуляр за определяне на категорията
 • Копия от документите за собственост на обекта
 • Документ ,удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация
 • Копие от договора за наем
 • Нотариално заверено пълномощно ,при подаване на заявлението от пълномощник
 • Документ за платена такса

Има много тънки изисквания на всяка една институция, които трябва да бъдат спазени. Например, ако врата на помещението се отваря на вътре, тогава пожарната ще ви накара да я смените, защото изискването им е да се отваря на вън. От ХЕЙ могат да кажат, че лампата на тава трябва да се премести с 50 см. Затова е много добре още преди да отворите да отделите време и нерви за да разучите всичко и да сте сигурни, че няма да имате тези проблеми.

Необходима е категоризация на заведението - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарница и барове. Като таксата зависи от броя места за сядане:

 • до 20 места за сядане - 110лв
 • от 21 до 50 места за сядане - 250лв
 • от 51 до 150 места за сядане - 500лв
 • от 150 до 300 места за сядане - 940лв
 • над 300 места за сядане - 1400лв

При подаване заявлението за категоризация се заплаща 1/2 от съответните такси посочени по-горе, а при получаване на категорийната символика, включваща удостоверения и табела - втората половина от таксата.

Трябва да си направите сметка за колко време ще излезете на печалба и какъв минимален оборот ще е нужно за да покривате разходите си. Като добра практика е да добавите 25% към тези разходи като буфер, за да ви предпази от неочаквани и нежелани плащания. Не трябва да забравяте да включите ток (климатиците са големи консуматори на ток), вода и СОТ.

Като заключение, мога да ви кажа, че лесно може да прескочите голяма част от тази работа или поне да я улесните. Много фирми предлагат услугите си в тази област. Те могат да ви помогнат с първоначалната консултация, избора на помещение, набирането на персонал, обзавеждане и т.н.

Вашият Коментар
Име :
Поща :
Сайт :
82 Коментара
edi
,
Здрявеите! И аз имам един въпрос. Във момента имам кафе- аперитив. Нямам кухня и искам да си направя една залепена до самото заведение. Та искам да питам какви са изискванията
Ники Д
,
здравейте , искам да разбера какво е необходимо за да си отворя фреш бар , или павилион за прясно изцедени сокове , на главна улица или в някой търговски център или нещо подобно . Каква е първоначалната минимална инвестиция за подобно нещо , какви условия трябва да има , разрешителни и т.н. общо казано всичко :)
Мария
,
Здравейте,
Със съпругът ми искаме да произвеждаме лимитирана серия сладка в ограничени количества и да ги предлагаме за продажба на търговци. Става въпрос за сезонно производство – общо 8 седмици в годината, разпределени в месеците май-ноември.
Тъй като изискванията за създаване на цех за производство са прекалено големи за нашия капацитет и производството ще бъде изключително нерентабилно, бихте ли ни посъветвали как можем, спазвайки законовите разпоредби, да получим съответните разрешения и да създаваме нашия продукт?
Възможно ли е да регистрираме кухня за преработка на плодове?
Възможно ли е да тя да бъде част от друга вече регистрирана кухня?
Валя Бойчева
,
За да регистрирате заведение е необходимо да прецените какво конкретно искате да предлагате за да намерите подходящо за целта помещение .
Местонахождението на обекта също има съществено значение .
Например ако искате да предлагате и приготвяте закуски и пакетирани захарни и шоколадови изделия , добре е да си осигурите помещение в близост до училище , спирка или друго място , където има по- голям поток от хора.
За хранителен магазин е подходящо помещение в близост до жилищни сгради , по- добре в район , където няма друг подобен обект за храни .
Кафене е подходящо да откриете в жилищен или централен район или в близост до университет или до обществени сгради.
За откриване на нощен бар, дискотека , пиано бар и други подобни обекти е подходящо да е в помещение , което да е добре шумово изолирано . Подходящо е да се открият тези обекти , в близост до студентски общежития, в централните градски райони или в жилищни комплекси , но в изолирани помещения .
Ресторант , бистро, бирария и други подобни обекти е подходящо да откриете в централни райони , в близост до обществени сгради, жилищни комплекси и извън градски местности , където има движение.
Производствен обект е добре да регистрирате в промишлени зони или изолирано от жилищни сгдади.
За всички изброени обекти са Ви необходими следните документи:
1. Удостоверение от Агенцията по вписвания;
2.Регистрация в НАП;
3.Регистрация в ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните )- за издаването е необходимо да бъдат разработени НАССР система и система за самоконтрол;
4.Трудова медицина - изработва се от служби по трудова медицина , след регистрацията в ОДБХ;
5.Разрешение от службата по пожарна безопасност;
6.Разрешение от общината за работното време - след получаване на удостоверение от ОДБХ;
7.Договор за наем със служба за ДДД обработка - сключва се след , като започне да работи обекта.
За повече информация пишете на имейл :valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел.0988 357 062
Стефан
,
Полезна информация за отворяне на заведение ще откриете тук: http://www.vconsulting.eu/bg/V-Consulting-Bulgaria-kak-se-otvaria-zavedenie.html
Атанасова
,
Здравейте. Със съпруга ми закупихме постройка, която е действала като кафе сладкараница /до преди около 5-6 години/. Сега постройката не се използва. Закупихме я с цел откриване на букмейкърски пункт, в който да може да се предлагат топли напитики /кафе, чай/, безалкохолни и алкохолни напитки. От къде трябва да започнем за да може бъдещото кафене- бар да функционира нормално и легално. Благодаря Ви .
Милена
,
Здравейте!
Имам желание да наема помещение с 2-3-4 маси,но искам да го направя тип френско бистро със собствено производство на сладкишите,предлагани в него.
Какви разрешителни трябва да имам,за да мога да сбъдна идеята си?
Предварително Ви благодаря!
Mrs Ivanova
,
Здравейте, аз и съпруга ми имаме заведение, което досега беше под наем. Сега ще го разработваме ние. В момента сме в процес на отваряне на фирма, ремонтни дейности. Искам да попитам дали знаете какви са изискванията за бърза закуска, закусвалня, кафе – аперитив и какви храни може да предлагаме. Тъй като разполагаме със 45 кв.м. площ и в зависимост какви са изискванията, така ще регистрираме обекта. Благодаря предварително за информация!
Даниел А Димитров
,
колко трябва да заплатя за категоризация-семейна къща, която искам да превърна в кафе-бар.....и защо никъде не намирам критерийте за подобна сграда като височина, осветление, тоалетни-широчина и височина, складово помещение итн. моля някой да ме информира.....
Валя Бойчева
,
Здравейте,
Обадете се за информация на тел.0988357062
Имаме мниго въпроси и работа, устната консултация отнема по малко време,а и всеки обект е различен .
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
shenay
,
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
Боян
,
Здравейте!!!
Искам да попитам нещо.
В момента работя в един ресторант. Собственика на ресторанта иска да се отказва от него и ми предлага да ми го даде под наем и аз да го работя. Та въпросът ми е такъв как се процедира в такъв случей. Като се има в предвид че ще си регистрирам моя фирма трябва ли да се вадят на ново разрешителни и т. н. Как се процедира?
Валя Бойчева
,
Здравейте ,
Гергана , Вие искате да регистрирате павилион или стацонарен павилион за бърза закуска . Разгледайте нашият блог :
http://tanya123.blog.bg/
Копирайте го в търсачката и ще ни намерите. Тук сме описали подробно за различни видове обекти , вкл. и за бърза закуска. Ако желаете обадете се лично.
Поздарви,
Валя Бойчева
гергана
,
Здравейте искам да отворя заведение за бързо хранене като тези дето са пред Кауфланд за хот дог,кюфтета,кебапчета,какви документи трябва да извадя
Атанас
,
Здравейте, решил съм да построя заведение със статут "кафе-бар" на парцел който е част от дворното място на къщата ми...Преди 15 години там е имало стара кръчма все още я има но не функционира.. така съм я купил. Въпросът ми е следния... Мога ли да кандидатствам по някоя от мярките за развитие на селските райони (ако не се лъжа беше мярка 311-312).. Разполагам с 10 бона за да започна всичко, целта ми е да удължа и ошироча мястото.... ще трабва промяна в плана на старата кръчма... Разчитам главно на финансиране по мярка 312..Трябва ли да има нещо застроено за да получа финансиране или мога направо с бизнес плана да кандидатствам и ако съм удобрен да започвам със строежа и по-късно с обзавеждането ?
Валя Бойчева
,
Здравейте ,
Гергана необходимо е да имате сключен договор за наем за да подадете документи в ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните ) , което е към БАБХ . Касов апарат трябва да имате при започване на работа , като за целта трябва да се обърнете към данъчните служби . ПОжарната издава документ също след , като започне да работи обекта. За да регистрирате ресторанта трябва да подадете следните документи в ОДБХ :
1.Договор за наем или документ за собственост - копие;
2.Решението за регистрираната фирма , издадено от Агенцията по вписвания - копие ;
3. Документ за латена държавна такса - плаща се в ОДБХ , само в Бургас в клон на Си Банк .
След като подадете документите ще имате проверка от инспектори , като при проверката трябва обекта да отговаря на хигиенните изисквания и да има разработена система за самоконтрол и НАССР система .
Ако отговаряте на изискванията след проверката може веднага да започнете работа. Издава Ви се протокол от проверка , който трябва да пазите до катато си получите Удостоверението за регистрация от ОДБХ .През това време трябва да сте регистрирали касовият апарат в данъчното , а в пожарната отивате след започване на работа . При започване на работа трябва да ви се разработят документи и от трудова медицина . Това е изискване на Инспекцията по труда .
Ние сме консултати , които изработваме Системи за самоконтрол и НАССР системи , но можем да Ви насочим и към служба по трудова медицина .
Ако желаете повече информация , обадете се на тел : 0988 357 062
Гергана
,
Здравейте. И аз съм се захванала с отваряне на заведение, по точно ресторант. Хубавото е,че и преди това си е било ресторант. Вече съм регистрирала фирма и ми предстои да мина през останалите изискуеми неща. Т.е. БАБХ,пожарна и каквото е необходимо. Въпросът ми е дали преди всичко трябва да имам вече касов апарат и сключен договор за наемане на помещението и с тях да процедирам понататък?
Валя Бойчева
,
За кафе- бар Ви е необходима минимална складова площ и бар , двугнездна мивка или мивка и миялна машина за измиване на чашите. Ако правите фрешове трябва да имате мивка с плот за измиване на плодовете за фрешовете . Всички мивки трябва да имат течаща топла и студена вода. Трябва да има санитарен възел в обекта или в близист до него .
В ОДБХ към съответната област трябва да подадете :
- решението за регистарция на фирмата , издадено от Агенцията по вписвания- копие;
-договор за наем или докумен за собственост ;
- заявление по образец ( попълва се при подаване на документи в ОДБХ) ;
- документ за платена държавна такса, в размер 34 или 21 лв. , в зависимост от това дали е временен или постоянен обект. Заплаща се в ОДБХ, само за гр. Бургас се заплаща в клон на СИ БАНК.
Необходима Ви е система за самоконтрол , която ние можем да разработим. За повече информация на тел. 0988 357 062- Бойчева
Валя Бойчева
,
В Германия трябва да се обърнете към органа за контрол по безопасност на храните и към консултанска фирма , която да Ви разработи документацията за безопасност на храните- НАССР и Система за самоконтрол.
От 2007 година всички , обекти за храни на териториата на ЕС трябва са имат такива системи .
Катя
,
Здравейте, аз искам да отворя ресторант или заведение за бърза закуска в Германия, но незнам кои са фирмите които се занимават с тази дейност за изготвяне на цялата документация.Може би някой знае нещо и може да ми услужи с адрези и телефони.Благодаря предварително.
Ива Александрова
,
Здравейте ,интересува ме има ли изисквания за минимална площ на помещение ,което по предназначение ще се използва за "кафе-бар"
Даниян
,
Здравейте,аз също съм се заела да отварям заведение.Бях и ми става все по-ясно,че е голяма хамалогия.В момента се извършва ремонт на заведението и в същото време ходя по институциите.От пожарната ми казаха да не се притеснявам,когатон отворя отворя,те щели да минат някой ден да ми кажат какво искат(да не ги търся аз)От ообщината в момента ми искат документи за категоризация(ще правим само промяна в обстоятелствата,което е ок)Другата институция,с която се разправям е БАБХ(агенцията по храните.От там ми казаха,че няма как да ми кажат точните изисквания предварително,за да мога да работя по тях.Правя го както си искам и като дойдат на проверка щели да ми кажат кое как трябва дда е.Това е многго глупаво,понеже ще ме забавят с отварянето,ако нещо не е както трябва.Но тов са фактите.Казах ми да прочета наредба №5 и да се ориентирам от нея кое как трябва да е.В нея се пише главно за храни и т.н. а аз няма да предлагам храна.Та не съм наясно какво и как го искат.Тази информация мога да дам за хората,които ссе интересуват.А ако някой може да ми даде информация на мен,ще бъда благодарна.И-мел адресът ми е pipirudata@abv.bg
Валя Бойчева
,
Здравейте ,
Румен , относно Вашето запитване за разработване на документация за кафе-сладкарница, да можем да разработим необходимите документи. Свържете се с нас на тел. 0988 357 062
Ако откривате заведение , магазин , склад, производство или друг обект за храни , обадете се . Ние сме консултанти , които са били контролни органи , имаме професионални уемния , работим на достъпни цени и в кратки срокове. Разберете , няма вече ХЕИ от 2007 година , още веднъж го повтарям . Има ОДБХ и РЗИ . ОДБХ е областан дирекция по безопасност на храните , в България има 28 ОДБХ-та в големите градове . Всички те са дирекции към БАБХ - българска агенция за безопасност на храните . :)
Румен
,
Здравейте, Валя Бойчева. Вие бихте ли се ангажирали с изготвяне на цялата документация по стартиране на заведение? Ще бъде кафе-сладкарница в София, община Красно село.
Дани
,
Здравейте,ще отварям малко заведение.Разбира се говорих с общината и агенцията по храните,от вчера чета някакви неща.Но всичко е доста объркано и не мога да получа точен отговор.
Интересувам се например,как стоят нещата с разрешителното за продажба на алкохол.Какви точно документи ми трябват от всички институции през които трябва да мина.Ще съм благодарна,ако някой ми даде някакви насоки и съвети.
Дани
,
Здравейте,ще взимам заведение под наем.От вчера чета,но всичко е доста объркано.Говорих с агенцията по храните и общината,но разбира се не ми обясниха подробно какво ми трябва като документи и т.н. за да е всичко ок.Не разбрах,как сто
Валя Бойчева
,
Позволявам си отново да коментирам , но забелязах някой неточности в публикацията на г-н Александър :),относно нормативните изисквания на ЗХ. ХЕИ беше хигиенно епидемиологична инспекция и съществуваше до 2006 година (не се изписва ХЕЙ)После стана РИОКОЗ, сега има РЗИ и ОДБХ.Регистрацията на обектите за храни се извършва в ОДБХ -тата ,те са 28 в цялата страна ,намират се в големите градове и съм към Агенцията по безопасност на храните.
Ако искате да регистрирате фризьорски , козметичен салон и друг вид дейност обществено предназначение се обърнете към РЗИ .
Валя Бойчева
,
Здравейте, ние сме консултанска организация "Консултанска къща НАССР" ,като нашата дейност е насочена към бизнеса с търговия с храни . Консултираме нашите клиенти как да устроят обектите си , съгласно изискванията на Закона за храните,а също изработваме необходимата документация за регистрация на тези обекти - НАССР и система за самоконтрол.За повече информация тел.:0988 357 062
борис
,
zdraveite
iskam da otvoria restorant eritreiski/ot afrika/
i neznam km kogo da se obrna za pomos...........
Ралица
,
Здравейте! Имам въпрос и се надявам някой да е наясно и да ми отговори! Мисля да взема заведение под наем, но проблема е, че собственика няма право да го отдава под наем, защото той самият го е взел под наем от общината и в договора му с нея пише, че не може да го преотдава под наем!Аз ще работя с неговата фирма. Въпросът ми е : Какъв договор бих могла да сключа с него, за да съм спокойна, че няма да се излъжа. В договора трябва да е опомената сумата за наема, който аз ще му плащам и правата, които вземам над заведението. Не искам да ме назначава като персонал, защото може да ме изгони. Мисля си за варианта за съдружие, съвместна работа или нещо такова.
Ewa
,
А като се замисля, много добре ще е да се вземе под наем разработено вече. Почнаха да излизат обяви, за заведения, на които собственика няма време да се занимава с тях.
Разбира се, трябва с много голямо внимание да се подхожда в тези случаи, защото от добра печалба никой не се отказва просто ей така.
Азззз
,
Отдавна мина времето на малките капачета, които можеш да отвориш с минимална инвестиция. Сега си трябва добра сума за влизане и целодневна ангажираност.
Manchester
,
Един мой приятел се знамимаваше с това и каза, че трябва да се иде в ХЕИ, данъчното и общината. Ако малко се заговориш с изтормозените служителки в общината те ще обяснят за пожарната, вик, енергото и останалите дивотии.
Въпреки, че има мноогоо бумащина, все пак хора ще консумират разни работи и ми се струва оправдано всичко това.
Мирела
,
Ако помещението не е със статут на заведение, тогава тежко ти. Толкова разправия е, че по някое време ще се откажеш.
Сиренето
,
Абе то май трябва отделна тоалетна за персонала, няколко мивки, облекло, стая за отдих. Много неща са. Имаше някакъв закон за хотелиерство и ресторантьорство, в който пише всичко. Но са прекалено много неща.
В последно време виждам дори, че започват да се дават и заведения под наем. Но щом някой си дава заведението под наем, специално на мен не ми говори много добре за продажбите.
Gogo
,
Всичко е добре, ама на тия заведени не им ли мина модата. Изглеждат ми леко нерентабилни.
Надежда Стоянова
,
Здравейте,знаете ли как стоят нещата с отварянето на клуб?Нужни ли са регистрации,какво трябва да се направи?
Ivan
,
Здравейте, искам да отворя заведение за бързо хранене. Какви точно лицензи трябва да имам и към кого да се обърна? Знаете ли подходяща фирма, която да извършва целия този процес.
Ivan
,
Здравейте, искам да отворя заведение за бързо хранене. Какви точно лицензи трябва да имам и към кого да се обърна? Знаете ли подходяща фирма, която да извършва целия този процес.
ДОНЧО .М
,
Здравейте,имам един въпрос.Искам да сменя статута на помещение от магазин в бистро към кой да се обърна за това в общината и колко време отнема?
Валя Бойчева
,
Здравейте,
може да си направите кухня, която да има функционална връзка с Вашето заведрние.
Валя Бойчева
,
Здравейте,
може да се разшири асортимента, ако двете помещения имат функционална връзка.
Валя Бойчева
,
Здравейте,
може да се разшири асортимента, ако двете помещения имат функционална връзка.
светлана
,
Въпрос:помещение със статут на офис.в момента подадени документи за смяна на статута за хр.магазин.нужно ли е да сменяме статута на кафене?
христов
,
гж Бойчева имам павилион от ал дограма който желая да ползвам за палачинки, ще бъде поставен на частно место, документи за павилиона нямам сам си го изработих по размер на подобен, та въпроса ми е от къде да започна с документите, от Приморско съм към кой да се обърна.
Таня
,
Здравейте, искам да попитам имам кафе аперитив и искам да продавам риба имам направено помещение трябва ли да сменя наименованието на заведението
miroslava
,
Zdraveite,
iskam da suzdam kushta za gosti ot semeen tip s miasto za hranene i suotvetno prigotviane na hrana! Interesuva me kuhniata triabva li da otgovaria na strogite kriterii na agencia po bezopasnost na hranite, sistemite za kontrol, koito iziskvat i tn? Kriteriite otnosno registracia na kushta za kosti i kategorizaciata i sa pochti kato za familen dom, taka li e i pri kuhniata v takova miasto za nastaniavane ili shte se razglejda kato restorant nezavisimo ot izlojenite obstoiatelstva?
Blagodaria za otdelenoto vreme, izviniavamse za latinicata, no v momenta razpolagam samo s takava klaviatura!
пламен
,
дотук добре но има много не написани неща
1 разрешителна от Агенция по храните от 25-500 лв
2 хасеп 250 до 800 лв
3 система за самоконтрол в10 стъпки
4 разрешително от пожарната до 5 човека без пари иначе 250 -500лв газови уреди с евро сертификат пожарогасители а маже би и азбестово одеяло
5 трудова медицина 15-25 лв на работник
6 замервания на микро климата контакти работно място шум заземяване и аспирация 150- до колкото те прекарат
Любо
,
Здравейте,
Имаме едно помещение което е функционирало като фризьорски салон. Въпроса ми е трябва ли ми разрешение от РИОКОЗ същото да функционира като сладкарница и следва ли там да има стая за отдих
Firebg
,
Това е наистина полезно..
Валя Бойчева
,
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. . Имейл: valya.konsult@gmail.com
Brian Gomez
,
Оферта за заем @2% процент !!!
Нашата компания е правна организация, създадена, за да помогне на хората, които се нуждаят от помощ като финансова помощ. Ние сме USA базирана финансова компания.Ние предоставяме юридически заем решения на физически лица и бизнес собственици, които се нуждаят от пари в брой. Така че, ако имате финансови затруднения или финансова бъркотия и имате нужда от пари, за да започнете собствен бизнес или имате нужда от заем, за да уредите дългове или да плащате сметки, започнете добра сделка или трудност при получаване на повече заеми от местни банки, Свържете се с нас днес: carlylefinancialsolutions@gmail.com
Г- н Brian
Mss Ana Diaz PENA
,
Как получих желаната от мен сума от надеждна кредитна компания (chillwellfinancialhome@gmail.com)
Здравейте на всички, Казвам се АНА ДИАЗ ПЕНА, аз съм от Галапагоските острови, Еквадор, тук съм, за да свидетелствам за това как получих заем от г-н Чил, Chillwellfinancialhome {(chillwellfinancialhome@gmail.com)}, след като подадох два пъти от различни Заемодателите, които претендираха, че са заемодатели тук в този форум, мислех, че тяхното кредитиране е реално и аз прилагах, но никога не ми дадоха заема, докато един мой приятел ме представи на господин Чил, който ми обеща да ми помогне с заем на моя Желание и наистина го направи, както обеща без никакви забавяния, имах съмнения, но никога не се възползвах от вярата. Никога не съм мислил, че все още има надеждни кредитополучатели, докато не срещнах г-н ЧИЛВЕЛ, който наистина ми помогна с моя заем, който промени живота ми и бизнеса ми към по-добро. Знам, че все още има много добри кредитори там, но бих ви посъветвал там да търся надежден заемодател, който да изпробва г-н Чилъл, неговата грижа, разбиране и той има добро сърце да помогне на финансово по-малко веднъж. Не знам дали имате нужда от спешен заем или искате финансиране за вашите проекти. Свържете се с г-н Chill, Chillwellfinancialhome днес. Неговият имейл адрес е (chillwellfinancialhome@gmail.com)
Mr Kolarov
,
Здравейте всички, пиша това Свидетелство, защото съм много благодарен за това, което тази петролна компания направи за мен и семейството ми, когато мислех, че няма надежда да дойде и да накара семейството ми да се чувства жива отново, като ни даде заем при много нисък лихвен процент 3%. Е, търся заем за започване на бизнеса ми през последните три месеца, всичко, което срещнах, беше измамници и взех парите си, докато най-накрая се срещнах с един Бог изпратен кредитор. Никога не съм мислил, че все още има истински заемодатели по кредита в интернет, но за най-голямата ми изненада получих заема, без да губя много време ,,,, Така ли сте бизнесмен или жена? Имате ли нужда от средства за започване на собствен бизнес? Нуждаете ли се от заем, за да уредите дълга си или да платите сметките си или да започнете хубав бизнес? Имате ли нужда от средства за финансиране на проекта си? Бързо имейл ,, oilandgaspetroliumloancompany @ gmail.com за бърз и лесен заем днес .....
За пореден път фирмената електронна поща е oilandgaspetroliumloancompany@gmail.com да се свържете с тях днес.
raymond million
,
РАЙМОНД МИЛИОН | Здравейте, Търсите легитимен и надежден Финансист / кредитор? Имате ли нужда от заем? Нуждаете ли се от спешна финансова помощ? Имате ли нужда от спешен заем за погасяване на дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Ние предлагаме всички видове заеми с лихвен процент от 2% на физически лица и фирми при ясни и разбираеми условия. Ние даваме заеми от всякакъв размер до всяка дестинация, така че свържете се с нас днес, за да получите незабавен заем днес. Изпратете ни имейл на: (raymondmillionnloanfirm@gmail.com)
raymond million
,
РАЙМОНД МИЛИОН | Здравейте, Търсите легитимен и надежден Финансист / кредитор? Имате ли нужда от заем? Нуждаете ли се от спешна финансова помощ? Имате ли нужда от спешен заем за погасяване на дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Ние предлагаме всички видове заеми с лихвен процент от 2% на физически лица и фирми при ясни и разбираеми условия. Ние даваме заеми от всякакъв размер до всяка дестинация, така че свържете се с нас днес, за да получите незабавен заем днес. Изпратете ни имейл на: (raymondmillionnloanfirm@gmail.com)
raymond million
,
РАЙМОНД МИЛИОН | Здравейте, Търсите легитимен и надежден Финансист / кредитор? Имате ли нужда от заем? Нуждаете ли се от спешна финансова помощ? Имате ли нужда от спешен заем за погасяване на дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Ние предлагаме всички видове заеми с лихвен процент от 2% на физически лица и фирми при ясни и разбираеми условия. Ние даваме заеми от всякакъв размер до всяка дестинация, така че свържете се с нас днес, за да получите незабавен заем днес. Изпратете ни имейл на: (raymondmillionnloanfirm@gmail.com)
Florence
,
Здравейте моето име Андреа Флоренция Бих искал да споделя моето свидетелство за това как получих заем от фирма за заем на Олдън Мур, търсех кредитен кредит, за да мога да създам текстилна компания, притежавам машина с някои инструменти и знания, но аз се нуждаят от други машини повече и място, тъй като ми липсва физическото пространство за управление на компанията, необходими около $ 1000000. така че видях свидетелство на дама за това как тя получи своя заем от кредитна компания "Олдън Мур" в интернет. така че ги изпратих по имейл, който тя предостави на aldenmooresloan333@gmail.com. кредитът ми бе одобрен и прехвърлен на банковата ми сметка в рамките на два дни от молбата ми. аз съм щастлив да информирам широката публика, че съм сега собственик на пълно работно време и аз се радвам, че имам заем от надежден и доверен достоен заем компания и искам някой, който се нуждае от заем, за да се свържете с кредита на Олдън Мур компания на техния имейл адрес на адрес: aldenmooresloan333@gmail.com
SERGEY YAKUBOVA
,
ПОДХОДЯЩО ПРЕДЛАГАНЕ НА КРЕДИТ БЕЗ ТАКСА ЗА ТАКСА
Здравейте,
Какви са вашите финансови нужди?
Ние даваме заеми от минимум $ 2,000.00 до максимум $ 100,000,000.00 с удобна продължителност, която варира от 1 до 30 години при много намален лихвен процент от 3%. Свържете се с нас по имейл: constantloanfirm1@gmail.com
Имате ли нужда от бизнес заем?
Имате ли нужда от личен заем?
Искате ли да си купите кола?
Искате ли да рефинансирате?
Имате ли нужда от ипотечен заем?
Имате ли нужда от огромен капитал, за да започнете бизнес предложение или разширяване? Изгуби ли си надежда и мислиш, че няма изход и финансовите тежести все още продължават?
Моля, не се колебайте да се свържете с нас за възможно бизнес сътрудничество
Свържете се с нас по имейл: constantloanfirm1@gmail.com
                                    constantloanfirm@yahoo.com
leonardo dora
,
Кредити за всякакви цели
Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро
При нисък лихвен процент от 2% заем
Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете.
Клиентите трябва да бъдат
на възраст над 18 години
Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти
За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща:
(Leonardodorafinance@gmail.com)
Дерек Дъглас
,
Здравейте
Търсите спешен заем? Имам добра новина за вас! Предлагаме заеми, вариращи от 1000 до 50 милиона долара при 3% лихвен процент годишно.
Ние предлагаме Кредити за развитие на бизнеса, лични заеми, заем за автомобили и т.н.,
Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични.
  Ако се интересувате, свържете се с нас на имейл; easyloanfirm2020@gmail.com
поздрави
Дерек Дъглас
easyloanfirm2020@gmail.com
Търсите спешен заем
Дерек Дъглас
,
Здравейте
Търсите спешен заем? Имам добра новина за вас! Предлагаме заеми, вариращи от 1000 до 50 милиона долара при 3% лихвен процент годишно.
Ние предлагаме Кредити за развитие на бизнеса, лични заеми, заем за автомобили и т.н.,
Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични.
  Ако се интересувате, свържете се с нас на имейл; easyloanfirm2020@gmail.com
поздрави
Дерек Дъглас
easyloanfirm2020@gmail.com
Търсите спешен заем
MICHAEL RICHARD
,
Аз съм главен изпълнителен директор на лицензирана реномирана компания за финансови услуги, която предоставя финансова помощ на многобройните ни клиенти по целия свят с лихвен процент от 2% с минимален заем Сума от ($ 5,000.00) и максимален размер на кредита (50,000,000.00 USD) в рамките на период от 1-30 години. С нашите гъвкави пакети за кредитиране кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове. Мисията на компанията е да осигури на хората, кооперациите и компаниите, нуждаещи се от финансова помощ, заеми без обезпечение, което ни прави различни Банките и другите финансови институции, като по този начин помагат на бедните, нуждаещите се и всички, които са били отхвърлени от банките,
michaelrichard073@gmail.com
michael richard
,
Аз съм главен изпълнителен директор на лицензирана реномирана компания за финансови услуги, която предоставя финансова помощ на многобройните ни клиенти по целия свят с лихвен процент от 2% с минимален заем Сума от ($ 5,000.00) и максимален размер на кредита (50,000,000.00 USD) в рамките на период от 1-30 години. С нашите гъвкави пакети за кредитиране кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове. Мисията на компанията е да осигури на хората, кооперациите и компаниите, нуждаещи се от финансова помощ, заеми без обезпечение, което ни прави различни Банките и другите финансови институции, като по този начин помагат на бедните, нуждаещите се и всички, които са били отхвърлени от банките,
michaelrichard073@gmail.com
michael richard
,
Аз съм главен изпълнителен директор на лицензирана реномирана компания за финансови услуги, която предоставя финансова помощ на многобройните ни клиенти по целия свят с лихвен процент от 2% с минимален заем Сума от ($ 5,000.00) и максимален размер на кредита (50,000,000.00 USD) в рамките на период от 1-30 години. С нашите гъвкави пакети за кредитиране кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове. Мисията на компанията е да осигури на хората, кооперациите и компаниите, нуждаещи се от финансова помощ, заеми без обезпечение, което ни прави различни Банките и другите финансови институции, като по този начин помагат на бедните, нуждаещите се и всички, които са били отхвърлени от банките,
michaelrichard073@gmail.com
oullinfinance
,
Здравейте,
Искам да използвам този носител и възможност да информирам всички, че нашата
компанията дава заеми на много достъпна и ниска лихва от
  3%. Предлагаме заеми в размер от $ 5,000 до $ 10,000,000.00
  без каквото и да било предварително заплащане. Ние предлагаме пълен правен
  документация за финансирането, както и одобрение и лицензиране на
акредитирани средства за клиенти в рамките на 3-5 работни работни дни.
  Предлагаме програми за заем, вариращи от;
Трудни кредити,
  Лични заеми,
  Бизнес кредити,
  Съвместни рискови заеми,
Студентски заеми, автомобилни заеми,
Строителни заеми, мостови заеми,
  Частни кредити, ипотечни кредити, E.T.C.
Моля, моля свържете се с нас; oullinfinance@gmail.com, ако се интересувате от получаването на такава
  вид заем. Ние ще бъдем готови да ви посрещнем и да Ви съдействаме
  веднага.
  Повече информация ще получите, веднага щом искате да кандидатствате.
Благодаря ви и имате хубав работен ден.
Поздрави,
oullinfinance
,
Здравейте,
Искам да използвам този носител и възможност да информирам всички, че нашата
компанията дава заеми на много достъпна и ниска лихва от
  3%. Предлагаме заеми в размер от $ 5,000 до $ 10,000,000.00
  без каквото и да било предварително заплащане. Ние предлагаме пълен правен
  документация за финансирането, както и одобрение и лицензиране на
акредитирани средства за клиенти в рамките на 3-5 работни работни дни.
  Предлагаме програми за заем, вариращи от;
Трудни кредити,
  Лични заеми,
  Бизнес кредити,
  Съвместни рискови заеми,
Студентски заеми, автомобилни заеми,
Строителни заеми, мостови заеми,
  Частни кредити, ипотечни кредити, E.T.C.
Моля, моля свържете се с нас; oullinfinance@gmail.com, ако се интересувате от получаването на такава
  вид заем. Ние ще бъдем готови да ви посрещнем и да Ви съдействаме
  веднага.
  Повече информация ще получите, веднага щом искате да кандидатствате.
Благодаря ви и имате хубав работен ден.
Поздрави,
Mr Roland Fredrick
,
Здравейте всички,
Нуждаете се от истински заем между 1 000 до 50 000 000 долара, евро, GBP лири?
Кандидатствайте за бърз и удобен заем, за да плащате сметки и да започнете ново финансиране на проектите си с най-нисък лихвен процент от 2%. Вие сте на точното място за вашия кредит решения Ако се интересувате от кредитната оферта, Свържете се с нас днес чрез: rolandfredrickloaninsuranceplc@gmail.com свържете се с нас чрез Whats App номер +1 (845) 731 5341
Mr Roland Fredrick
,
Здравейте всички,
Нуждаете се от истински заем между 1 000 до 50 000 000 долара, евро, GBP лири?
Кандидатствайте за бърз и удобен заем, за да плащате сметки и да започнете ново финансиране на проектите си с най-нисък лихвен процент от 2%. Вие сте на точното място за вашия кредит решения Ако се интересувате от кредитната оферта, Свържете се с нас днес чрез: rolandfredrickloaninsuranceplc@gmail.com свържете се с нас чрез Whats App номер +1 (845) 731 5341
patrick
,
Неизвестен миг, който никога няма да забравя
ВЕЧЕ ДОВЕРИЕ ОТ ФИРМА НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ПАУЛ АЛЕН.
Казвам се Мис Патрик Дебора, аз съм от Лимерик в Ирландия.
още не се ожени заради сърдечна спирачка, търсех истински заем
компания за последните месеци, за да увелича бизнеса си, така че имам късмет
заем от PAUL ALLEN LOAN COMPANY, с много нисък лихвен процент
2%, това е моята тест, Няколко са били scammed както тук и
интернет, които твърдят, че са надеждни в края на краищата всички ме измама с
много пари, беше като това в интернет имам едно и също свидетелство и аз
опитваше се с най-доброто, което всичко идваше като сън
Email: (paulallen.loanfirm@gmail.com)
и аз благодаря на Бог, че такива компании за заем като това все още съществуват
това измами навсякъде, моля, съветвам всички там, които са
които се нуждаят от заем, за да отидат за (paulallen.loanfirm@gmail.com) те ще
никога не се проваляйте и животът ви ще се промени, както направих аз
Пол Алън заемна компания. днес и да получите вашия заем от тях. Бог да благослови
Пол Алън заемна компания. за истинското им заемно предложение.
 Уверете се, че опитате най-добре и се свържете с тях и постигнете това
искате да постигнете успешно от тази компания без стрес.
Елена
,
Имате ли финансови затруднения? Имате ли нужда от заем? elenanino0007@gmail.com
sandra kalniete
,
Как получих желаната от мен сума от надеждна кредитна компания (chillwellfinancialhome@gmail.com)
Здравейте на всички, Казвам се Сандра Канине, аз съм от Алабама, Съединените щати, съм тук, за да свидетелствам за това как получих заем от г-н Chillwell Loans Company {(chillwellfinancialhome@gmail.com)} имам предвид това свидетелство, в Южна Америка, защото съм чувал за хората там, че са паднали за лошото дружество за заем и са били дупката там трудно спечелените пари, след като се прилага два пъти от различни заемодатели, които твърдят, че са кредитори точно тук този форум, мислех си заемът беше реален и приложих, но никога не ми дадоха заем, докато един мой приятел не ме запознае с "Джеймс Питърсън Световни заеми", който обеща да ми помогне с заем от желанието ми и наистина направи, както обеща без никаква форма на закъснение , Имах съмнения, но никога не се възползвах от вярата. Никога не съм мислил, че все още има надеждни кредитополучатели, докато не се срещнах с г-н Чил Ами, който наистина ми помогна с кредита и промени живота си към по-добро. Знам, че все още има много добри кредитори там, но бих ви посъветвал там, търсейки надежден заем заемодателят да опитате от г-н Chillwell Loans Company, неговата грижа и разбиране. Не знам дали имате нужда от спешен заем също или искате финансиране за вашите проекти, така че не се колебайте да се свържете с г-н Chillwell Company днес. неговият имейл адрес е (chillwellfinancialhome@gmail.com)
armstrongholdingsplc
,
АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО НА ЗАЕМ
Добър ден сър / госпожо,
Имате ли нужда от спешен заем за финансиране на бизнеса си или за каквито и да е цели? Ние сме сертифицирани, легитимни и международни лицензирани кредитни заемодатели предлагаме заем на физически лица / компании при нисък лихвен процент от 2%, ако имате нужда от някаква финансова подкрепа с кредит Свържете се с нас по имейл: (armstrongholdingsplc@gmail.com)
Мобилният номер е: +393510749331
Наличните заеми, които предлагаме, са:
* Кредити за консолидиране на дълг * Бизнес кредити * Лични кредити * Кредити за дома * Финанси за автомобили * Търговски кредити * Инвестиционни заеми * Консолидиране на дългове * Бизнес планиране * Финансиране на търговското развитие * Имоти Ипотеки * Лоши кредитни кредити * Търговски заеми * Стартиране на заеми за оборотен капитал * Строителни кредити * Автомобилни кредити, * Хотелски кредити * Студентски заеми.
Имате ли нужда от огромен капитал, за да започнете бизнес предложение или разширяване? Изгуби ли си надежда и мислиш, че няма изход и финансовите тежести все още продължават?
Моля, не се колебайте да се свържете с нас за възможно бизнес сътрудничество Свържете се с нас по email: armstrongholdingsplc@gmail.com
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА ФИРМАТА:
Колумбия Авеню
Ланкастър,
САЩ.
....................
Великобритания
80 AN SEAN BHAILE.
ИРЛАНДИЯ.
............
ИТАЛИЯ
МЕКСИКО
С любезно внимание
Господин Ръсел Джеф
Управляващ директор.
Mr Willams
,
Имате ли нужда от заем? Нуждаете ли се от 100% финансиране? Уморен ли си
търсене и ипотеки, последователно отхвърлени от банките и други
финансови институции, willams loan ltd помощ е тук, за да направи своя дълг
безплатно и даваме заеми на фирми, фирми, индустрия, лични,
и т.н. Всеки, който се интересува, независимо от страната си, трябва да се свърже с нас
за помощ по имейл: collinswillamsloanfirm@gmail.com
ГОЛЯМО ЗАПОЗНАЙТЕ И ВРЪЩАНЕ НА НАШИЯ ФОРМУЛЯР ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ЗАЕМ.
*Първо име:........
*Фамилия:........
*Подвижен :.........
* Адрес: ...........
* Град: ............
*Пощенски код :.....
*Държава :..........
* Тел: ..........
* Кредитна сума, необходима ..........
* Продължителност на кредита: .........
* Цел на заема: ..........
* Направихте ли кандидат за заем преди: (Да) (Не)
*Професия :..........
Вашето удовлетворение и финансовият успех са нашата цел и се надяваме да чуем
от теб.
Много поздрави
Ketesha Frank
,
Моето име е janice Albert Живея тук в САЩ искам
благодаря на г-н Джон Уилиамс, че ми помогна да получа моята
Заех, имах нужда от заем точно днес, когато се натъкнах
така че той ми каза, че в следващите 3 часа това аз
ще получим кредита си и най-голямата ми изненада, която получих
заемът ми и точно сега аз и моето семейство са щастливи
и добре го свържете с него по имейл чрез:
johnloanfirm2@gmail.com
ALEX
,
Добър ден,
Това е да ви информираме, че даваме заем при нисък лихвен процент от 1%. Имате ли нужда от заем, за да платите вашите сметки или дългове или заем за бизнес заем, заем за кола, фирмен заем с нисък лихвен процент от 1% за декември и януари, така че да имате любяща и забавна Коледа и разбира се добър януари в началото на 2018 г., знаете ли какво е толкова вълнуващо за нашата компания КРЕДИТНА ОФЕРТА? избрахте продължителността на кредита си според кога можете да платите обратно независимо от сумата, която търсите ... свържете се с нас по имейл: Alex_Smith.Loan_Company@fastservice.com ..
ЗА КОНТАКТИ ДНЕС чрез електронна поща: Alex_Smith.Loan_Company@fastservice.com ЗА ВСЯКАКВА СУМА НА КРЕДИТЕ, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ТЪРЖИ ..
ALEX
,
Добър ден,
Това е да ви информираме, че даваме заем при нисък лихвен процент от 1%. Имате ли нужда от заем, за да платите вашите сметки или дългове или заем за бизнес заем, заем за кола, фирмен заем с нисък лихвен процент от 1% за декември и януари, така че да имате любяща и забавна Коледа и разбира се добър януари в началото на 2018 г., знаете ли какво е толкова вълнуващо за нашата компания КРЕДИТНА ОФЕРТА? избрахте продължителността на кредита си според кога можете да платите обратно независимо от сумата, която търсите ... свържете се с нас по имейл: Alex_Smith.Loan_Company@fastservice.com ..
ЗА КОНТАКТИ ДНЕС чрез електронна поща: Alex_Smith.Loan_Company@fastservice.com ЗА ВСЯКАКВА СУМА НА КРЕДИТЕ, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ТЪРЖИ ..